Corvin Erdélyi Konyha
X. évf. 2018. - 3. (100.) szám - március

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Nem egoizmus magunkra is gondolni

Különös ellentmondásban él a ma embere. Miközben folyton sietünk, lótunk-futunk, állandó várakozásban vagyunk. Tini korunkban azt várjuk, hogy felnőjünk; ha ez megtörtént, akkor meg azt, hogy férjhez menjünk, megnősüljünk, elkerüljünk a szülői házból meg a felügyelet alól, és saját életet kezdhessünk. Most mondhatnám viccesen azt is, hogy életünk ezen korszakában (meg jóval utána) azt várjuk, hogy fizetésnap legyen, ám ez nem is vicces. A házasság után babára várunk, ha megérkezik, akkor meg egy nyugodt, átaludt éjszakára. Ha elkezd mászni, akkor arra, hogy járjon, ha elindul, akkor meg arra, hogy leüljön végre egy kicsit. Aztán várjuk az ovit, mert amíg ott van, elintézhetjük a munkánkat, viszont már megterhel a mindennapi óvodába és onnan hazakísérés, így elkezdjük várni az iskolát. Amint egyedül kezd suliba járni, hazavárjuk, és ha öt percet késik, kétségbeesetten hívjuk, hogy hol van már? Így hát arra várunk, hogy kissé önállósodjon, ne kelljen aggódni. Viszont amikor ez megtörténik, akkor meg elkezdhetjük várni haza. Tíz... tizenegy... tizenkettő... no, ekkor viszont nagyon letud lassulni az idő, szó szerint csak vánszorog, alig győzzük kivárni, míg végre fordul a zár az ajtóban. Közben máris elkezdhetjük várni a nyugdíjkort (ez sem vicces, egyre tovább várhatunk rá), gondolván, hogy majd akkor lesz idő bepótolni azt a sok mindent, amit a sok várakozás közben elszalasztottunk. Igen ám, de a gyerek közben családot alapított, és mi megint az ovi előtt várakozunk, ahol csilingelő nevetéssel szalad hozzánka kis unoka, mert nincs mit tenni, segíteni kell a fiatalokat.
Ha tehát abban reménykedünk, hogy egyszer elfogy majd a várni való, azt hiszem, tévedünk. Az élet nem akar úgy alakulni, ahogy mi szeretnénk, hát idomuljunk mi hozzá. Ha szakítunk időt valamire, akkor lesz rá időnk, ha nem, akkor elszalasztjuk. Tegyük a kezünket a szívünkre: eddigi életünkből mit bántunk meg többször: azt, amit megtettünk, vagy azt, amit nem? Hát persze, hogy azt, amit nem, mert azokban ott a lehetőség, ott a mi van ha? Mi van, ha sikerült volna? Összejöttünk volna azzal a helyes kis pasival/csajjal, ha merünk hozzá szólni? Mi van, ha bejutottunk volna az egyetemre, mi van, ha megragadtuk volna a lehetőségeket? Mi van, ha nem csak a munkára gondoltunk volna, hanem több időt szántunk volna a családra sőt, önmagunkra is? Mert ez is kell. Saját magunkat is meg kell ajándékozni szabadidővel, nyugodt pillanatokkal. Mert megérdemeljük. De meg ám!
Itt a tavasz, a kikelet, a madárcsicsergés és a lágy napsugár! Gondoljunk többet magunkra, szánjunk valamennyi időt arra, hogy mindezt észrevegyük. Sétáljunk egyet a parkban, az is jót tesz. Menjünk ki a gyerekekkel, az unokákkal, szabjunk határt, hogy a hétvége a családé, és tartsuk is ehhez magunkat. Pihenjünk, filmezzünk, olvassunk, társasozzunk. Készítsünk csábító fogásokat szeretteink számára, ebben pedig mi is segíthetünk válogatott és kipróbált receptjeinkkel.
Kellemes és mozgalmas tavaszt kívánunk minden kedves olvasónk számára!

Fagyal Hajnalka

Ízelítõ

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Erdélyi Konyha arhívum » »