Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 44   
Ára: 4,90 lej (Előfizetési ára: 4,40 lej)
Megrendelhető!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

Juszt is kertész leszek!

Vízöntőnek születtem. Nem vagyok egy állhatatos típus, inkább az a fajta, akinek ha valamire várnia kell, feladja. Utálom a türelemjátékokat, nem bírom a lassan beérő dolgokat, nekem most kell, azonnal. Vagy ha nem, már nem is kell. Elveszítem az érdeklődésemet.
A helyzetemet súlyosbítja, hogy városi lány vagyok. Vannak vidéki gyökereim, sőt falun érzem igazán otthon magam, mi több, amint a gyerekeim kirepülnek a szárnyaim alól, hazaköltözöm a nagyszülői házba. Tíz éve sikerült a 43 négyzetméteres lakásunkat lecserélni egy nagyobb házra, amihez egy kicsike kert is tartozik. Nem nagy, de nekem pontosan elég. Mármint elég lenne, ha elboldogulnék vele…
Amikor beköltöztünk, az egészet bevetettem fűvel. Akkor még kicsik voltak a gyerekek, és a panelélet után nagy öröm volt, ha a kertben játszhattak a vastag pázsiton. A pázsittal tényleg szerencsém volt, szépen kinőtt, harsogó zöld és friss volt. Futórózsákat is ültettem, mert olyan szépen elképzeltem, ahogy gyönyörű ívben virágoznak majd nekem. Igen ám, de nem akarták a szép íveket. Összevissza kapálóztak, hiába próbáltam erre-arra terelni őket (ahogy láttam az interneten), ezek makacs rózsák voltak, négyméteres karjaikkal keményen ellenálltak. Nehezemre esik kimondani, de van egy sejtésem, hogy a metszéssel volt a gond…
Aztán a gyerekek megnőttek, már nem játszottak a pázsiton, én meg a tenyeremet dörzsölgetve gondoltam, most megmutatom, hogy kell egy helyes kis kertecskét kialakítani. Belevetettem magam a kertészkedésbe. Hosszú órákat töltöttem az interneten kertészeti oldalakon, még egy füzetet is befogtam, hogy leírjam a hasznos dolgokat.
Papíron kirajzoltam mindennek a helyét, kihasználtam minden talpalatnyi földet, még három fácskát meg málnát is ültettem. Ez utóbbi nagy meglepetésemre egy olyan foltnyi területet is benőtt, ahol azelőtt soha semmi – de tényleg semmi, még a gaz sem maradt meg. Nagy öröm, mert szeretjük a málnát. A fácskák is szépen fejlődnek, idén már volt is rajtuk pár gyümölcs.
Az idei év különösen rossz volt. A hagymás virágok szinte mind elsenyvedtek, már nem is virágoztak. A legszomorúbb, hogy a legtöbbjük ki sem bújt. A paprikapalánták csak a levelüket növesztették, a paradicsom, ha be is ért, savanyú maradt, a koktélparadicsom viszont csak úgy virult. A retek és a zöldhagyma nem nőtt, az uborkapalánták közül egy indult fejlődésnek, de az is feladta. A spenót satnya lett, a tárkony íze nem is hasonlít. Bezzeg a mentafélék! Ki se tudom pusztítani, ahogy a zsidócseresznyét sem! Néha az az érzésem, hogy annyi idő alatt is kibújik a földből, míg elfordítom a tekintetem róla.
Sejtem, hogy a földdel van gond, de nehezen tapasztalom ki, mi az, ami szereti a helyet, és mi az, ami nem. De mindennek ellenére, meglepő, hogy Vízöntő-énem mégse adja fel. Újra nekifogok. Most magaságyásokban gondolkodom, fából készült konténereket csináltatok, és vegyíteni fogom benne a falusi közönséges kerti földet a kertészetekben kapható speciálissal.
Plusz megfogadtam, hogy ezentúl mindent falusi ismerősöktől vagy piaci néniktől szerzek be, a nemesített verziók töredékárán, amikre eddig költöttem – hiába. Hátha azok jobban szeretik majd ezt a helyet.
Számomra tehát a tél érkezte nem a kertészeti év lezárása, hanem az új kertészeti év kezdete. Terveket szövögetek, hagymákat, töveket gyűjtögetek. Juszt is bebizonyítom, hogy egy városi lány kertje is lehet csábítóan szép, még akkor is, ha a tanulási időszak kicsit többe kerül, anyagilag és időben egyaránt… Mert nem adom fel.

Fagyal Hajnalka

További részletek »

Idén jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz