Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 44   
Ára: 4,90 lej (Előfizetési ára: 4,40 lej)
Megrendelhető!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

     A szeretet időtállóvá tesz

Az, amit szeretnek, legyen az tárgy, élőlény, egy szó vagy alkalom, jobban ellenáll a múló időnek, az enyészetnek vagy a feledésnek, vélem én. Az, hogy ez az emberre is igaz, már nem merném bizton állítani, mert az ember olyan végtelenül bonyolult, és szabad akaratával néha úgy szembemegy a dolgok rendjével, hogy törvényszerűt kijelenti róla botorság volna.
De minden egyébre igaz. A növényekre biztosan. Kezdve azon, hogy hány történelmi-irodalmi személyiségnek, illetve történésnek van "fája", amely dacolva a századokkal, irreálisan magas kort ér meg. Mintha konzerválná őket az a tisztelet és szeretet, ami eredetileg annak járt, akinek-aminek élő-eleven emlékművet állítanak, a szeretett lényekben mintha külön energiaforrás is táplálná az életet, a sok emlékező, szeretettel feléjük szálló gondolat is húzná az életre rendelt időt.
De az elmélet alátámasztásához nem kell még ilyen fennkölt eszme sem. Ettől éldegélnek apró kertekben dédanyák öreg rózsabokrai, hortenziái, régholt öregapák diófái, de egy-egy emberemlékezet óta egyazon helyen virító liliom vagy jézusszíve is.
Be kell vallanom viszont, hogy még csak nem is a növények példája indította el bennem ezt az elmélkedést, hanem egy öreg vedlett játékmackó. A Brúnó névre hallgató jószág idén karácsonykor betölti 49-ik életévét, és ha a játékgyárból való kikerülése és bolti eladása közt eltelt még egy év, akkor egyenesen félszáz esztendős lesz. Cseppet sem érzem túlzásnak azt állítani, hogy ez a mackó él, akinek volt valaha hasonló szívéhez nőtt játéka, babája, hintalova, az igazat ad. A játékoknak lelkük van, s ha lelkük van, életük is van. Ezt a kétségbevonhatatlan és rejtélyes életüket pedig mi másnak köszönhetnék, mint annak, hogy szeretik őket. Szeretik főleg a gyerekek, akik ezt még olyan tisztán és intenzíven művelik, hogy attól a kóchajú fakanálbábu is tündérkirálykisasszonnyá válik, a kisautó beszáguldja a világot, egy apuka barkácsolta furnír babaház pedig gyémántos palota lesz.
Az én mackóm is valahogy így élte velem szeretett jószág életét. Kettő éves voltam, amikor kaptam őt, utána sokáig a kisgyerekek szenvedélyes, birtokló szeretetével dédelgettem, etettem, sétáltattam (bár meglehetős nehéz volt, cipelni kellett, lévén őmackósága teljesen bió, kívül vastag plüss, belül drót és fakarika forgók és súlyos fűrészportöltelék - jól tudom, mert nemrég teljes generálozásnak vetettem alá, és rengeteg helyen kellett megvarrnom). Később, kamaszként nem sokat foglalkoztam vele, sőt akkoriban követtem el azt a galádságot, hogy „kölcsönvettem" a szemeit, egy házilag varrt szőrmóknak adtam, minthogy még nem volt hobbi bolt, ahol ily fontos kelléket, mint maciszem, venni lehessen. Aztán nemsoká a saját gyermekeim és az ők játékaik körül forgott a világ, Brúnó pedig hónapokat töltött szekrény tetején vagy ágyneműtartó mélyére suvasztva, de ha néha a kezembe került, nem panaszkodott.
Mostanában, túl jó pár x-en, ő is, én is, megint közelebb kerültünk egymáshoz. Nem vagyunk már annyira szépek és fiatalok, sem ő, sem én, így jóváteendő a mostoha éveket, egyszer nekiestem, kitisztítottam, megfoltoztam, gyönyörű melegbarna szemeket szereztem neki, és aranyos új ruhákat kapott, amikben láthatóan büszkén feszít.
Most is eleven. Kicsit öregesen, görnyedten ül a kanapémon, néha mintha figyelne, máskor csak úgy tűnődik talán a régvolt időkön. Ma már bizonyára nehezményezné, ha a fülénél fogva hurcolná ide-oda valami apró gyerek, de ha az unokám tenné ezt, aki aztán senki mással nem volna hajlandó aludni menni, csak vele, az öreg medvével, attól biztosan neki is átmelegedne az a hűséges mackószíve.
És jöhetne majdan az a századik év is.

Szőke Edit

További részletek »

Idén jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2017-ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz