Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 44   
Ára: 4,90 lej (Előfizetési ára: 4,40 lej)
Megrendelhető!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

     Gyökerek

Azt mondjuk, „visszatérünk a gyökerekhez", „itt vannak a gyökereink", és ha valaki máshol telepszik meg, akkor az „idegen földben ver gyökeret". Milyen gyönyörűen kifejező a magyar nyelv, milyen plasztikus a példa. Mennyire egyértelmű, hogy a gyökerek az otthonlét, az önmagát gerjesztő szilárd tartás, a mindig megújuló éltető keringés, a folyamatosság és biztonság eleven horgonyait jelentik a szó legnemesebb átvitt értelmében, de a botanika kristálytisztán tudományos szemszögéből is.
Mert hiszen valójában van az embernek gyökere? Dehogy van! Lába van, ide-oda jár rajta, néha az sem elég neki, mindenféle járműre kap, a föld tetején nyargal, átúsztat éktelen nagy vizeken, és suhan a levegőn át is, ha épp úgy tartja kedve. Ettől aztán el is bízza magát sokszor, kevés marad benne abból az alázatból, ami a Természet többi teremtett lényében még romlatlanul munkál.
Jól tenné, jól tennénk pedig, ha nem csak nyelvünkben, szófordulatainkban tekintenénk vissza a gyökereinkre, hanem valamit, bár a szívós, a végsőkig, ám derűsen kitartó helytállás mentalitását átvennénk a valóban gyökerező néma lényektől, melyekkel együtt élnünk rendeltetett.
S nem csak a gyökerek példáját használjuk szívesen, ugyebár? Gyakran mondjuk azt is, hogy „gyümölcsöző kapcsolat", „virágzó társadalom", „szárba szökkenő ötlet", „örökzöld a téma". Megannyi növényvilágból átvett fogalom, amely oly szépen fejezi ki emberi létünk, környezetünk, ügyes-bajos dolgaink állapotát, tulajdonságait. Legyünk ezért is hálásak, tiszteljük azokat a teremtményeket, amelyeknek köszönhetően lélegeznünk lehet, amelyek ennünk adnak, önnön testükkel táplálnak, és eleven dekorációként veszik körül az életünket.
Tiszteljük őket és bennük, velük saját magunkat is, tiszteljük meg ezt az egész szorosan összefonódó egészet azzal, hogy kiki, ahová plántálja jó- vagy balsorsa, a növénytársadalom jeleseiről is példát véve éli az életét, derűs-szilárdan kitart, akár az otthon kertjében maradva, a szülőföld televényében gyümölcsöztetheti képességeit, akár idegenbe szakadva kell új helyzetekben magára lelnie, meghonosodnia.
A legszebb, a leggrandiózusabb ebben a dologban az, hogy a legjobb jót magának teszi ezzel!

Szőke Edit

További részletek »

Idén jelentek meg


kertesz kertesz kertesz

2017-ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz