Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 44   
Ára: 4,90 lej (Előfizetési ára: 4,40 lej)
Megrendelhető!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

     Van az a kor...

Apró, szeplős, gonosz kis bogyók, világéletemben irtóztam tőlük! Nem értettem, nagymamám hogyan tudja lenyelni őket, hiszen olyan förtelmes szaguk van. Emlékszem gyermekkorom napfényes nyaraira, amelyeket nagyszüleim kertjében töltöttem, azt lesve, mikor tűnik fel a szomszédos kert ágyasai közt Gabi barátnőm. Még most is összefut a nyál a számban, ahogy felidézem azokat a perceket, amikor azzal versenyeztünk, vajon melyikünk tud rezzenéstelen arccal megrágni és lenyelni egy marék savanyú pöszmétét... Részemről emberpróbáló feladat volt, mert amolyan édesszájú embernek születtem! De a ribizlivel nem is próbálkoztam, soha nem sikerült egyet is megenni. A júniusi cseresznyefára is emlékszem, amikor felmásztunk az ágai közé, majd riadtan láttuk nagyapám közeledtét, s meg se mertünk pisszenni, nehogy észrevegyen minket a lombok között. A jó öreg napjában többször is végigjárta a kertet. Ültetett, locsolt, gyomlált és permetezett. Egyetlen rügy, oltás vagy hajtás sem kerülte el a figyelmét. Minket szerencsére nem vett észre a sűrű lombok takarásában... A Pap bácsi málnáinak ízére is emlékszem, amelyeket a szomszédos kert drótkerítésén átnyúlva csentünk el. Egyszer egy poloska pihent a málnaszemen, s én azzal együtt kaptam be, brrr...
Egyik nap aztán nagyapám néhány tő fekete ribizlivel jött haza, majd gondosan elültette őket a kerti sétány jobb oldalára. Naponta vizsgálgatta őket, s azok szépen növögettek, majd a következő évben apró, zöldes, jelentéktelen küllemű virágok jelentek meg rajtuk, amelyek nyárra fekete, fura illatú bogyóterméssé lettek. Később, amikor a fanyar szagú tövek terebélyes bokorrá növekedtek, és beérett a termés, nagymamám is kibattyogott a kertbe, leszedett egy kistányérnyi bogyót, megmosta, majd akkurátusan elfogyasztotta őket. Én pedig elkerekedett szemekkel figyeltem, miként nyeli le azokat a fura gyümölcsöket, amelyeknek a leve olyan sötét, hogy inkább hasonlít tintára, mint gyümölcslére. Hiába biztatott, hogy a bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizli tartalmazza a legtöbb C-vitamint, nagyon egészséges, nem voltam képes lenyelni egyetlen szemecskét sem. Hosszú évtizedeken át még a piaci standokon is kerültem!
Sok-sok év telt el azóta...
A múltkoriban egy vidéken élő kedves barátnőmhöz látogattam el, akinek kertjében néhány embermagas feketeribizli-bokrot fedeztem fel. Amint elnézegettem őket, eszembe jutottak a a fanyalgó, utálkozós gyerekkori élmények. Merengésem láttán barátnőm megjegyezte:
- Nagyon egészséges, tele van vitaminokkal, vassal meg mindenféle gyulladást gátló tápanyaggal.
- Nagyapám bort is csinált belőle, húsdarálón darálta le a szemeket! - mondtam, hogy lássa, van némi feketeribizli-ismeretem.
- Öregedést lassító hatása is van! - folytatta.
- Öregedést lassító hatása? - nézegettem egyre nagyobb érdeklődéssel a gyümölcsöt, majd erőt véve magamon leszedtem három szemet. Előbb csak elnézegettem a bogyók kibuggyanó sötét levét, majd legyőzve a sok évtizedes fóbiámat lenyeltem őket.
És azon a délutánon megtört a több évtizedes varázs, hiszen ezek az apró, szeplős kis bogyók már egyáltalán nem váltanak ki belőlem ellenérzést. Sőt, már az illatuk se irritál! Rájöttem, hogy van az az életkor, amikor az ember egyszer csak megbarátkozik a fekete ribizlivel...

Schönberg Éva

További részletek »

Idén jelentek meg


kertesz kertesz

2017-ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz