Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin 2021/3 - ősz

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 44   

Megrendelheti webboltunkban!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

     Az idő, amikor már unokáknak ültetünk fát

A gyerekek olyan hamar felnőnek, egyik nap még cuki kamaszok, aztán pislogunk egyet, és kész férfi, nő lett belőlük. Természetesen dagad a mellünk a büszkeségtől, hogy né, milyen szépek, okosak és ügyesek. De ott bent, a szív egymásnak ellentmondó érzésekkel kínoz: örülünk és szenvedünk is egyszerre, hiszen csemetéink apró kezét immár nem kell fogni, nem gyerekek, önálló felnőttemberek, akik új családtagokat hoznak haza, és a családi asztalt nálunk már nem hárman, hanem ötön üljük körbe. Ez mondjuk afféle balzsamként szolgál a próbára tett szívnek, látjuk, hogy boldogok, és alakul az életük. Elvégzik az iskolákat, dolgoznak, lassan megnősülnek, házasodnak, családot alapítanak... Várjunk csak. Családot? A gyerekeink szülők lesznek?! Na, és itt jön az a pillanat, hogy szépen kisimulnak a ráncok a homlokunkon. Hiszen ha családot alapítanak, akkor unokáink is lesznek! Ergo nagyszülővé válunk, vagyis ismét lesznek apró kezek, amiket foghatunk, és lesz kikkel foglalkozni. Időnk az ugyebár úgyis lesz. Hát lehet-e ennél fantasztikusabb dolog a világon? Amikor ez tudatosul, már be is indulnak a jövővel kapcsolatos variálások.
Először is elhatároztam, hogy szuper nagymama leszek. Tudják, az a típus, aki kis köténykével maga előtt fánkot süt, lekvárt főz, kompótot rak el, és minden kívánságát lesi az unokáinak. Bár jelenleg városban élünk, mindig is arra készültem, hogy ha a gyerekeim felnőnek, kiköltözök az imádott nagyszülői házba, ahol édesanyám felnőtt, én és a gyerekeim pedig az összes vakációt eltöltöttük. Egyértelmű, hogy az unokáim is itt fogják ... Elképzeltem, ahogy az udvaron játszanak, és a tavasztól őszig folyamatosan érő gyümölcsöket eszegetik, hol a málnabokroknál, hol a ribizlinél, hol egy-egy fa lelógó ágaiba csimpaszkodva. A háznál máris sok gyümölcsféle van, de ebben a felismerési fázisban rájöttem, hogy szeretnék még többet NEKIK, akik a gyerekeim életében valószínűleg még gondolatszinten sem léteznek. Mert az én unokáim saját termesztésű gyümölcsöt fognak enni már baba koruktól, én pedig szorgalmasan rakom majd üvegbe, ami marad, mert azt úgyis imádom csinálni.
Tavalyelőtt aztán neki is estem a projektnek. Egy magyarországi neves kertészetből rendeltem összesen kilenc fát, hogy jusson mindenhová, így az icipici városi kertecskénkbe is. A járványhelyzet miatt sok viszontagsággal jutottak el hozzánk, kedves ismerősök segítsége nélkül talán életben sem maradtak volna, de végül minden jóra fordult, és itthon a helyükre ültethettük valamennyit. Csodálatos érzés, hogy idén tavasszal mind kirügyezett, és formás kis fácskává cseperedett. Nagyon amatőr kertészként örömmel nézem, ahogy növőgetnek, mire az új generáció megszületik, termőre is fordulnak. Már nem érzek ürességet a szívemben, hiszen van miről gondolkodnom, gondoskodnom. Az élet jobban tudja, hogy kell alakuljon a sorsunk.
Csodálatos folyamat ez, aminek így van a megszabott rendje.
És ismét beigazolódott nagyszüleink egyik bölcsessége, mely szerint az ember a lassan növő diófát nem magának, hanem az unokáinak ülteti... igaz ez akkor is, ha még a saját családunk is félig-meddig nevet rajtunk, hogy né, a „nagyi" máris elkezdett gondoskodni az unokáiról.

Fagyal Hajnalka

2021-ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz

2020-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2019-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2018-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2017-ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz