Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 44   
Ára: 4,90 lej (Előfizetési ára: 3,80 lej)
Megrendelhető!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

       Mindig nyár    
„Aranyos lapály, gólyahír,
áramló könnyűségű rét.
Ezüst derűvel ráz a nyír
egy szellőcskét és ring az ég.”
(József Attila: Nyár)

Kedves kertbarátok, növénykedvelők, zöldujjúak!
Nem véletlen a nyarat idéző versválasztás. József Attila szavai híven tükrözik a nyár hangulatát, de számomra az irodalom, többek között a versek is a nyarat jelentik. Jómagam is nyári születésű vagyok, hiszem és vallom, hogy ebből kifolyólag a nyár jelenti számomra az igazi életet, a nyár az én éltető közegem. Képzeletben magam előtt látom, hogy most sokan felhúzzák szemöldöküket, hogy bizony más évszakok is szépek. Igen, így igaz, de karácsony elmúltával én azonnal nyarat szeretnék.
S, hogy miért e vonzódás a nyárhoz?
Már gyerekkoromban is, szinte csak túlélve a többi évszakot, vártam a nyarat, amelyet mindig Rigmányban (Maros megye), a nagyszüleimnél tölthettem, ahol feltöltekezhettem a kemencében sült kenyér, a frissen kaszált fű, a száradó széna illatával, és soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, azt az ízt, amikor egy kora nyári kukoricakapálás alkalmával a szekér bölcsőjének alját használva asztalnak, a mezőn, a cseresznyefák árnyékában kanalaztuk be, csak úgy a fazékból, a hideg salátás paszulylevest.
És ezektől a nyaraktól fogva vált a nyár jelképévé számomra az irodalom, a regények, a versek, hiszen nagyszüleim verandáján nagybátyám könyvtárának segítségével fedeztem fel az olvasás örömeit a nyári délutánokon, estéken, nagymamám virágai mellett. Azóta is nyári estéken esik legjobban az olvasás, a fecskék zsivaját hallgatva.
Kamaszkoromban új értelmet nyert a nyár. Barátnőimmel alig vártuk a napfényt, hogy egy kis színt nyerjünk „a falusi szoláriumban”, s a kapálást, szénagyűjtést is úgy fogtuk fel, hogy legalább szépen barnulunk. A nyári estéken pedig a baráti társaságunkkal a kapuba kiülve, éjszakába nyúló világmegváltó beszélgetéseket folytattunk, hogy a szüleink alig tudtak beparancsolni aludni éjfélkor. S természetesen a bulizás, a diszkók is a nyár velejárói voltak, amelyből mi, lányok, talán a készülődést szerettük a legjobban.
Később, amikor már saját keresetem volt, nemcsak az olvasásért, a barátokért vártam a nyarat, hanem a párommal, a barátainkkal együtt töltött kirándulásokért, amelyek egy egész évre elegendő napfénnyel, meleggel, életerővel, élménnyel töltöttek fel az elkövetkező nyárig. És mindezekre csak ráadás volt és az ma is a nyár bősége zöldségben, gyümölcsben, virágban, minden földi jóban. Azt hiszem, számomra legesleginkább dinnyeízűek a nyarak.
A költészet mindig az emberi élet korszakainak jelképeként idézi meg az évszakokat, a tavaszt az ifjúság, a remények kibontakozásaként, a nyarat, mint az emberi élet nyarát, a kiteljesedést, az ősz aztán az időskor, a hanyatlás, a tél pedig az elmúlás jelképe. Mindannyian tudjuk, hogy a természetben körforgás van, mindig van megújulás, és ha akarjuk, akkor a mi életünkben is lehet ilyen körforgás, mert a szomorú, borús, hideg időszakok is elkerülhetetlenek néha, de mindig várhatunk egy új nyarat, egy melengető napsugarat, egy lédús görögdinnyét, egy csokor virágot, kék eget.
Azt kívánom, legyen mindig nyár valamennyiünk életében!

Kádár Katalin-Imola

További részletek »

Idén jelentek meg


kertesz kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz