Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin 2019/4 - tél

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 44   
Ára: 4,90 lej (Előfizetési ára: 4,40 lej)
Megrendelhető!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

     Jöhet a tél

Mit nyújthat egy táplálkozási tanácsadó egy kertbarátnak? Mi a közös a táplálkozásban és a kert karbantartásában, kertkialakításban? Először is talán általánosságban kijelenthetjük, hogy szeretünk enni, és szeretjük a zöldet, a természetet, a kertet. Másodsorban az étkezésünknek, úgy mint a kertünknek is, a szezonalitás kéne az alapját képezze. Harmad- és nem utolsósorban, bár erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, a szervezetünknek ugyanúgy mint a kertünknek szüksége van a tisztulásra, megújulásra.
Ha visszatekintünk az elmúlt hetekre, kijelenthetjük, hogy gyönyörű őszünk volt, és talán még mindig van is. Lassan borultak színpompás ruhába a fák, bokrok, és sokáig megőrizték díszüket, mielőtt nyugovóra, vagyis megújulás előtti fázisba kerültek. A megújulás, regenerálódás egyszerű, természetes alaptörvénye ez. Mindennek és mindenkinek szüksége van rá. Nekünk is, csak sajnos a rohanó elkényeztetett világunkban megfeledkezünk erről az egyszerű törvényszerűségről. Jóléti társadalmunk negatív következményeként eltűntek a vasárnapok, a böjtnapok, a szezonális, tiszta étkezések, az adalékanyagok nélküli táplálkozás.
Az ősz egy optimális periódus a téli kalóriadúsabb, ünnepi, dús étkezésekkel megtűzdelt, nehezebb étkezésre való felkészülésre. Régen ekkor kezdődött a már szinte feledésbe merült karácsony előtti böjti időszak. Ebből kicsit merítve próbáljunk visszatérni a természetes étkezés alapelveihez. Végezzünk egy gyors konyhai felmérést, szabaduljunk meg az ízfokozókat, aromákat, színezékeket tartalmazó nagyipari termékektől, és tankoljunk fel a piacon őszi gyümölcsökkel, zöldségekkel.
A jelenlegi még egy igen gazdag periódus, és bár a nyári paradicsomnak már búcsút inthettünk, örömünkre megjelenik a piacokon a hazai karfiol, brokkoli, póréhagyma, a leveles spenót, a sütőtökfélék gazdag családja, a gyökérzöldségek hada, mint a zeller, pasztinák, cékla, a káposzták serege a fejes káposztától a mini kelbimbóig. Ezeket fogyasztva felkészíthetjük szervezetünket a téli periódusra, és ellenállóvá tehetjük az immunrendszerünket.
Próbáljunk ebben a periódusban még sok hazai gyümölcsöt fogyasztani. Hagyjuk a citrusféléket a tél végi szezonra, és együnk minden nap tízóraira körtét, almát, szőlőt, vagy igyuk ezek kombinációját turmix formájában. Próbáljuk meg a nagy mennyiségű húst és húskészítményeket hüvelyesekből készült ételek, fasírtfélék fogyasztásával kiváltani, hisz ezek remek protein-, szénhidrát- és rostforrások, teljes értékűek, és változatosan elkészíthetőek.
Mindezen fent említett növényi alapanyagok nagy mennyiségben való fogyasztásával megtisztíthatjuk és tehermentesíthetjük szervezetünket, amire szükségünk is van, hogy felkészüljünk az ünnepi ételek, sütik rohamára, pont úgy, mint a lombhullató növényeknek a beteg levelektől való megszabadulásra, a pihenésre, a regenerálódásra a tavaszi újjászületés előtt.

Staharóczky Noémi, táplálkozási tanácsadó

2019-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2018-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2017-ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz