Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin 2021/2 - nyár

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 44   

Megrendelheti webboltunkban!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

     Vissza a gyökerekhez

Sosem fogom elfelejteni, amikor kisgyerekként nagyszüleimnél, Laci tatánál és Róza mamánál Hegyközszentimrén, az autentikus földes padlójú vályogházban voltam. Akkoriban azt se tudtuk, mi a stressz vagy cukorbetegség, avagy magas koleszterin. Reggelire piritóst ettünk lágytojással, paprikás szalonnával, hagymával, ebédre pedig bablevest csülökkel. A vastag falú vályogházban mindig kellemes idő volt, télen meleg, nyáron kellemesen hűvös. Nagytata 90 évesen hagyott itt minket, szép csendben elaludt, soha nem betegeskedett, orvost akkor látott, ha az jött hozzá venni pár liter finom házi bort vagy pálinkát. Szeretett a kertben dolgozgatni, ahol mindenféle zöldség és gyümölcs megtermett, az udvaron pedig volt tyúk, kacsa, liba, nyúl, disznó, hatalmas szeretettel nevelte azokat, nekem pedig ez hatalmas élmény volt.
A ma embere a fogyasztói társadalom alappillére, ironikusabban fogalmazva azért dolgozik, hogy pénzt keressen, amiből vehessen egy autót, amivel dolgozni mehet. A mókuskerék pedig soha nem ér véget, hajszoljuk a pénzt, erre pedig rámehet a párkapcsolatunk, családi életünk, egészségünk. Csak kevesen elég bátrak és felkészültek ahhoz, hogy ennek hátat fordítva új életet merjenek kezdeni, ennek egyik úttörője a sóváradi Németh János barátom, aki elkezdte a Coliba verde (Zöld kuckó) és a Viata fara facturi (Számlamentes élet) projekteket, és már évek óta önfenntartó gazdaságot vezet egy erdei tisztáson, ahol az érdeklődők számára rendszeres workshopokat is tart.
De nem kell egyből fejest ugrani a mély vízbe, apró lépésenként is közeledhetünk egy egészségesebb, zöldebb életmód hoz, lelki békében gazdagabbak, boldogabbak lehetünk jelen komfortzónánkban is. Az elmúlt év a bezártságról, lockdownról, kijárási tilalmakról és józan paraszti ésszel logikátlan megszorításokról szólt, ami stresszhez, depreszszióhoz és önpusztító életmódhoz, betegségek melegágyához vezetett. Pedig, mint tudjuk, minden fejben dől el, csak rajtad múlik, hogy érzed magad. Ebből a visszatérés a gyökerekhez, a természethez az egyik legegyszerűbben kivitelezhető kiút,jószerint egyetlen választásunk.
Valljuk be, sokan a közvetlen környékünk-környezetünk valamennyi természeti szépségeit sem fedeztük még fel, és jó néhányan még nem ültettek-vetettek-neveltek még semmilyen növényt. Ezekhez csak elhatározás és filléres költségek kellenek, az esetleges kezdeti kudarcoktól pedig nem szabad megtántorodni. Az interneten rengeteg útmutatás található hozzá.
Merjen hát a kedves olvasó „megzöldülni", ápolni a régi hagyományos értékrendeket, nem pazarolni, megbecsülni, amije van, alkotni, teremteni.
Legyetek szeretve, éljetek szabadabban, egészségesebben, együtt a természettel!
Tedd azt, ami boldoggá tesz! Van kiút!

Kocsis Olivér Géza
borász,zenész,rendezvénytechnikus

2021-ben jelentek meg


kertesz kertesz

2020-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2019-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2018-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2017-ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz