Corvin Erdélyi Konyha
X. évf. 2018. - 12. (109.) szám - december

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Ajándékozzunk szeretetet!

"Ó, emberek, gondoljatok ma rá,
Ki rómaihoz, barbárhoz, zsidóhoz,
A kerek föld mindegyik gyermekéhez
Egy üzenettel jött: Szeressetek!"
(Juhász Gyula: Betlehemes ének)

Juhász Gyula karácsonyi költeményének üzenete, felhívása talán sosem volt időszerűbb, mint napjainkban, szép lenne, ha ez a felhívás mindannyiunk szeme előtt lebegne, nem csak így az ünnepekre készülve, hanem egész évben, az év minden napján, amikor akár szóval, akár cselekedettel vagy éppen a cselekedet hiányával megbántjuk családtagjainkat, barátainkat, szomszédainkat, más nemzeteket, felebarátainkat.
Sajnos sokszor ki sem kell lépnünk a kapun vagy városunk, országunk határán, hogy észrevegyük, mennyire hiányzik belőlünk az empátia, a segíteni akarás, az elfogadás, a szeretet. Pedig ha jól belegondolunk, ha önmagunkba nézünk, saját lelkiismeretünket is megvizsgáljuk, könnyen rájövünk, hogy a költő és saját lelkiismeretünk nem kér hatalmas áldozatot tőlünk, csupán a szeretetet. És mit jelent a szeretet? Sokan keresték rá a választ, néhányan talán meg is találták. Az bizonyos, hogy a szeretet nem csak szavakban nyilvánul meg, hanem annál inkább érzelmekben és tettekben, amelyeket embertársaink felé nyilvánítunk ki. Szeretünk, amikor- ha segíteni talán nem is tudunk, de - nem ítéljük el háborúk, természeti katasztrófák által sújtott országok menekültjeit, ha nem nézzük le a másik embert, mert más nyelvet beszél, más vallást követ, Szeretünk, ha jó szót, pénzt, meleg ételt, meleg ruhát adunk a rászoruló embertársunknak, szeretünk, ha egy játékkal, könyvvel örvendeztetünk meg egy gyereket vagy egy könyveket szerető embert, ha elmegyünk felolvasni vagy csak egyszerűen beszélgetni egy öregek házába, egy gyerekotthonba. Szeretünk akkor is, ha megetetünk, befogadunk egy szeretetre éhes, gazdátlan állatot. Szeretünk, ha leülünk beszélgetni barátainkkal, családunkkal, nagyszüleinkkkel, szüleinkkel, testvéreinkkel, párunkkal, gyerekeinkkel, és valódi beszélgetést, párbeszédet folytatunk életünk alakulásáról, napjaink hogyanjairól. És szeretünk akkor is, amikor körbeüljük az asztalt, amikor jóízűen elfogyasztjuk a feltálalt ételt, és hálát adunk azért, hogy megtehettük.
Ilyen apró, hétköznapi jó cselekedetek építik fel a szeretetet, amelynek egész évben jelen kellene lennie életünkben, akkor is, amikor elmúlik karácsony. Nem biztos, hogy sikerül mindig kimutatni ezt a szeretetet, de ha törekszünk rá, ha lassan igyekszünk természetessé tenni ezeket a cselekedeteket, ha pozitív példát mutatunk, akkor máris jó úton járunk. Mert a világnak nagy szüksége van a szeretetre. A karácsony pedig a legtökéletesebb alkalom, hogy elkezdjünk szeretni! Ajándékozzunk szeretetet egymásnak, a világnak!
Kívánunk minden kedves olvasónknak szeretettel, melegséggel, finomságokkal megáldott ünnepeket és boldog új évet!

Kádár Katalin Imola

Ízelítõ

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Erdélyi Konyha arhívum » »