Corvin Erdélyi Konyha
X. évf. 2018. - 7. (104.) szám - július

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Milyen gasztronómiai trendeket követünk?

Ahogy a divatban, úgy a gasztronómiában is beszélhetünk trendekről. Azt gondolnánk, hogy az erdélyi konyha nem követi a trendeket, ellenben, még ha fáziskéséssel is, de bizony a nemzetközi trendek hozzánk is beszivárognak.
Vannak szakértők, akik minden évben elkészítik előrejelzéseiket arra vonatkozóan, milyen gasztronómiai trendek uralkodnak majd a következő évben. Az újítások megjelennek az élelmiszergyártók termékeiben, így a háztartások is felfigyelnek az új termékekre, alapanyagokra. Erdélyben gasztronómiai szempontból az utóbbi tíz év az ismerkedésről szólt: új alapanyagok, új elkészítési eljárásokés más konyhák ételeinek megismerése.
Az elmúlt tíz évben beszivárgott gasztronómiai irányzatok kiválóan keverednek, és megtalálhatóak egymás mellett. Az alábbiakban néhány kiemelkedőbb irányzatot említek meg, de természetesen a lista nem teljes, hiszen számos gasztroirányzat terjeng a régióban. A meglévő trendek között néha ellentmondásokat is lehet észlelni, hiszen az egyik legerősebb trend, ami jelenleg erősödni látszik, a vissza az autentikus ízekhez, a hagyományos módszerekhez és a helyi alapanyagokhoz, vagyis vissza az egyszerűség jegyében készülő ételekhez. Ezzel párhuzamosan zajlika különleges alapanyagok egyre intenzívebb használata, ami azt feltételezi, hogy nem föltétlen helyi alapanyagokból készülnek.
Ugyanakkor az utóbbi években a helyi gasztronómiában felértékelődni látszik a zöldség (a hús mellett), egyre több az olyan fogás az asztalunkon, amiben a zöldség főszerepet kap, és nem csak vegánok vagy vegetáriánusok számára.
Étkezés terén egyre jobban teret hódít az úgynevezett virtuális étterem, a házhoz szállításra épülő vállalkozás, mint az otthoni főzés alternatívája. Már az erdélyi kisvárosokban is több ilyen éttermi szolgáltatást igénybe tudunk venni.
Egyre nagyobb teret hódít a Street food kínálat is Erdélyben, mert ma már megtalálhatóak a kiskocsik minden vásárban, és a kínálat is bővült az utóbbi években. Az otthoni étkezésbe is lassanként beszivárog a street food ételek fogyasztása.
Évek óta tart a láz, hogy előnyben részesítjük az egyszerűen elkészíthető, sokszor kifejezetten olcsó ételeket, amelyek kalóriadúsak, könnyen emészt-hetőek, ízletesek, és étteremben nemigen rendeljük őket, azaz divatosabb nevén a comfortfood.
Ezenkívül évek óta - lassú víz partot mos módon - gyűrűzik be a slow-food, az otthoni főzés öröme és a lassú étkezés elve. Ehhez kapcsolódik egy olyan trend, amelynek neve a hentestől az asztalra. A koncepció alapján atermelőtől egyenesen a fogyasztóhoz jutatermék.
Ezek mellett természetesen zajlik a vegán és a vegetáriánus táplálkozás terjedése, ami elsősorban az ételérzékenységtől szenvedők piaca folyamatos növekedésének köszönhető. Ennek következtében az ételgyártók hamis vagy alternatív megoldásokkal szolgálnakatrendkövetőkszámára.
Úgy gondolom, Erdélyben is egyre többen vannak már, akiktudatosan étkeznek, és kiválasztanak egy gasztronómiai irányvonalat vagy akár többet is, és annak mentén bonyolítják le étkezéseiket, ehhez igazítják a szokásaikat. A trendek mellett mégis nagyon erős marad továbbra is a hagyományos erdélyi konyha ízvilága a térségben.

György Ottilia

Ízelítõ

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Erdélyi Konyha arhívum » »