Erdélyi Konyha Főzőiskola
V. évf. 2017. - 8. (52.) szám - augusztus

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,50 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
Süssünk-főzzünk nyáriasan

Még javában tombol a nyár, de ahogyan a naptár lapjait forgatom, állandóan belémvillan, már ez is illan el, tovaszáll egy pillanat alatt. Mivel olyan vidéken élünk, ahol nagyon hosszú és hideg a tél, minden napsütéses, meleg napnak örülni tudunk, és én egyáltalán nem bánom, ha 30 Celsius-fok fölé megy a hőmérő higanyszála. Azt sem, ha folyik rólam a víz, miközben próbálom felvenni a harcot a kiskertemben a gyomokkal, ugyanis a meleg és az esős napok váltakozása miatt azok bizony rohamosan növekednek. Néhány éve rájöttem, hogy számomra igazi feltöltődés, ha úgymond kapirgálhatok a saláta, borsó, hagyma, cukkini, paradicsom és más növekvő finomságok között. Hiszen többnyire szellemileg terhelődök, és így ki tudom ereszteni a gőzt. Irigykedem, amikor szépen rendezett ágyásokat látok, nálunk még kicsit káoszos ez, mégis meghálálják a figyelmet az elültetett magok, palánták. Gyerekkorom kedvenc időszaka volt, amikor dédnagymamám méretes kertjében hátravonultunk, a megkent zsíros kenyérhez zöldhagymát szakítottunk, majd megpakoltuk kis tálkáinkat sokféle ribizlivel, egressel, málnával. Most már mi is ezt tesszük nap mint nap, mert évről évre több cserjén érik finomság, így amellett hogy nyersen sokat fogyasztunk, levest, szószt, süteményeket, desszertet is készíthetünk belőle.
Erdélyben sokak kedvence a padlizsánkrém, vagy ahogyan felénk egyszerűen hívják, vinetta, ezt egyaránt értjük a zöldségre és a belőle készített kencére. A Főzőiskolában többféle padlizsánkrémet ajánlunk, és azok számára, akik nem csak ilyen formában szeretik ezt a különleges zöldséget, főételek receptjét is eláruljuk. Ezek készítését lépésről lépésre, fázisfotókkal kísérve mutatjuk be, megkönnyítve a kezdő háziasszonyok dolgát. Ebben a kiadványban málnás, szedres süteményeket, dinnyés salátát és italokat, hideg kávékülönlegességeket is találnak. Folytatódik a Süssünk otthon kenyeret! rovatunk, amelyben ezúttal aszalt paradicsomos vekni és zöldfűszeresparadicsomos kenyér készül lépésről lépésre. A melegre való tekintettel a hónap főételeit tepsiben sütöttük, és azok számára, akik szeretik feltölteni éléskamrájuk polcait, eláruljuk, hogyan készítsenek paradicsommártást télire, valamint fűszeres sárgarépalekvárt, amit akár süteménybe is belevarázsolhatnak a téli hónapokban. Ötleteket, kérdéseket, recepteket továbbra is az ekfozoiskola@gmail.com
e-mail-címre várunk, írják meg nekünk, miről olvasnának szívesen a Főzőiskola következő számaiban. Élvezzék a nyár minden pillanatát, és süssenek-főzzenek továbbra is a Főzőiskolával!

Barabás Orsolya

Ízelítő

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2016-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Főzőiskola arhívum » »