Erdélyi Konyha Főzőiskola
VI. évf. 2018. - 6. (62.) szám - június

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,80 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
Kedveskedjünk finomsággal!

Nemrégiben valahol a következő mondatokat olvastam: „Bírd rá magad, hogy egy teljes napon át tízszer olyan kedves és udvarias legyél, mint általában. Figyeld meg, mi minden változik körülötted." Ez tényleg így van, még akkor is, ha a szakértők szerint nagyobb eséllyel lesznek depressziósok azok, akik munkájuk részeként kötelezően viselkednek kedvesen. Én mindenesetre igyekszem a külvilág negatívumai helyett arra koncentrálni, hogy a kedvesség, az udvariasság és a bölcsesség nem halt még ki, hanem jelen van mindenütt, csak észre kell venni. Jólesett látni nemrég, hogy egy alig felnőttkorba lépő fiatalember a manapság szokás nyegleség helyett udvariasan, körültekintően, figyelmesen bánt a környezetében lévő idősebbekkel, cipelte a csomagjukat, kezét nyújtotta, ha éppen meredek helyen le kellett lépni. Mindezt önzetlenül, anélkül hogy bárki kérte volna erre.
Sajnos sokan álcának használják a kedvességet. Folyamatosan mosolyognak, nevetgélnek, mindenkivel előzékenyek, közben pedig a hátuk mögött állandóan kritizálják embertársaikat. Az ilyen álszent kedvességre sok ember érzékeny, az első pillanatokban megérzi, hogy őszintén viselkedik-e vele a másik, vagy sem. Ha rájön arra, hogy ezzel csak el szeretne érni valamit, akkor a legtöbb esetben ellenérzést szül az illetőben a mosoly, a kedvesség. Nem mindegy, mikor, kivel, milyen helyzetben vagyunk kedvesek, mert félreérthető lehet a legártatlanabb közeledés is, és sok bonyodalmat okozhat. Kedvesnek lenni embertársainkhoz jó dolog, de ismernünk kell a határokat is, hogy ne skatulyázzanak be minket az állandóan nevetgélő, üresfejű kategóriába.
Őszinte kedvességünket azzal is érzékeltethetjük, ha készítünk valami finomságot a körülöttünk élőknek, süteményt viszünk a szomszédba, a munkahelyünkre, meglepjük egy tál étellel az ismerőseinket, ha tudjuk, hogy most éppen egy nagyon elfoglalt időszakot élnek.
A Főzőiskolában ezúttal kicsit fasírtmániában szenvedünk, húsgombóc, húsos és zöldséges fasírtok egész sorával kedveskedünk olvasóinknak. Nagy kedvencünk a cukkini, úgyhogy jöhet belőle leves, főétel, kenyérféle. De hoztunk Önöknek spárgás ételeket, töltött karalábét, paprikát, grillezünk csirkecombot, belopjuk a fogásokba a rebarbarát. Mivel már tombol a nyár, a sütés nélküli desszertek és sütemények veszik át a főszerepet. Ugye már elkezdték a befőzést? Eperdzsem, bodzalekvár, csili - készítsék el bármelyiket, vagy akár mindegyiket, hogy kamrájuk dísze és zamata legyen.
Magazinunkkal továbbra is hónapról hónapra várjuk mindazokat, akik szeretnének megtanulni sütni-főzni, és olyan segítségre vágynak, amely által lépésről lépésre ismerkedhetnek meg az ételek elkészítésével. Továbbra is várjuk ötleteiket, kérdéseiket, receptjeiket az ekfozoiskola@gmail.com e-mail-címre, hogy ezek is segítségünkre legyenek a következő lapszámok összeállítása során.
Tartsanak velünk, és ne feledjék, a főzés bárkinek ajánlott, igazi örömforrás a legkisebbtől a legidősebbig, nőnek, férfinak egyaránt!

Barabás Orsolya

Ízelítő

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Főzőiskola arhívum » »