Corvin Erdélyi Konyha
XI. évf. 2019. - 3. (112.) szám - március

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Miért nehéz egészségesen táplálkozni?

A mai embereknek, úgy érzem, elég nehéz kiigazodniuk az információrengetegben, ami rendelkezésükre áll. A világháló adta lehetőségeknek vannak negatív oldalai is. Persze lehetőségünk van tájékozódni mindenféléről, ennek következtében talán úgy érezzük egy idő után, hogy mindenhez értünk. Az emberek kétféleképpen reagálnak mai világunk információdömpingjére: egy részük elolvas néhány cikket, és máris szakértőnek érzi magát, lehet az az orvostudomány vagy éppen a házépítés terén. És van az embereknek egy másik része, úgy érzem, ide tartozom én is, amely minél többet olvas egy témáról, annál jobban elbizonytalanodik, Lao-ce kínai filozófus szavaival élve: ,, Minél többet tudsz, annál kevesebbet értesz ... Éppen ezért a mai világ információdömpingjében elég nehéz véleményem szerint a jó utat megtalálni.
A helyes utat a táplálkozásban is nagyon fontos megtalálni. No, de elérhető az egészséges táplálkozás a mai világban? Ez mindig is fontos volt az emberiség számára, de napjainkban a legnehezebb betartani vagy megtalálni a módját annak, hogy egészségesen étkezzünk. Miközben az egészséges táplálkozás témájáról nagyon sok - akár egymásnak ellentmondó - könyvet, cikket is olvashatunk, ezzel párhuzamosan mintha évről évre romlik az élelmiszerek minősége. Egyik oldalon halomnyi tanács, szabály és étrend vagy diéta íródik le, másik oldalon az alapélelmiszerek előállítása egyre kevésbé felel meg az egészséges normáknak. Ezáltal a mai ember legtöbb esetben fejben tudja, hogy milyen lehetőségek vannak az egészséges táplálkozásra, de arra, hogy azt betartsa, nem igazán van esély. Hiába tudom, hogy tavasszal érdemes végre minél több zöldséget fogyasztani, ha időközben kérdőjelek vannak bennem, hogy a boltban kapható élelmiszert vajon hogyan termesztik, mivel permetezik, vagy éppen hogyan és honnan szállítják.
Sokan sokféleképpen megpróbálták már összefoglalni az egészséges étkezés alapjait, és tudjuk azt is, hogy az emberek többsége szeretne egészségesen élni és táplálkozni, azonban hiába a sok tanács, ha az élelmiszeripar nem az egészséges életmódot támogatja. Az a baj a mai világgal, hogy a fogyasztói igények ilyen téren köszönőviszonyban sincsenek a termelők kínálatával. És bár a mai mainstream közgazdaságtanban gyakran hallhatjuk, hogy a fogyasztó, azaz a vásárló igényeit kell szem előtt tartani, véleményem szerint ez szemfényvesztés. A vásárló azt vásárol és fogyaszt, amit elérhető áron kínálnak számára, még akkor is, ha ez ütközik az elvárásaival. Ilyen körülmények között bizony nehéz egészségesen táplálkozni, de mégis törekednünk kell arra, hogy a kevésbé egészségtelent válasszuk, hogy termesszünk saját zöldségeket, gyümölcsöket, és minél kevesebb szintetikus anyaggal mérgezzük szervezetünket.
Vásároljunk helyi termelőtől, piacról, akiben megbízunk, így talán megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy táplálkozásunk többé-kevésbé megfeleljen az egészséges életmód feltételeinek.

Barabás Orsolya

Ízelítõ

2019-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2018-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Erdélyi Konyha arhívum » »