Corvin KERTész magazin
VIII. évf. 2017. - 4. (31.) szám - tél

Kispajtas

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!
Időszerű tennivalók a kertben

Ha néhány levágott gyümölcsfa- vagy díszcserjeágat november hónap folyamán beviszünk a házba, vízbe téve december 4-ig, Borbála napjáig kivirágzik. Az aranyfa, cseresznye, mogyoró, fűzfa, som, aranyéger, varázsmogyoró, téli jázmin már egészen korán nyílik, később már a mandula, az őszibarack és a gyöngyvessző is kivirágzik. Az ágakat először tegyük kézmeleg vízbe fél napra, egy éjszakára, így sokkal biztosabban kinyílnak. Az ágvégeket metsszük minél ferdébbre, vagy bár ez nem tűnik kíméletes eljárásnak, de hatékony, verjük szét kis kalapáccsal ecsetszerűre a jobb felszívódás érdekében. A meleg fürdő után állítsuk az ágakat friss vízbe, amit többször cserélünk. A váza, edény vizébe tegyünk pár darabka faszenet, aszpirintvagy rézpénzt, ez megakadályozza a rothadást.
A főtt pasztinákgyökér (Pastinaca sativa) kifejezetten kedélyjavító és energizáló étel. íze kissé a petrezselyemre és a sárgarépára is emlékeztet, s édeskés aromája miatt valaha húsok és halak kedvelt körete volt. Apácák és szerzetesek nem fogyaszthatták.
A télálló kaktuszokat a hideg hónapokban se takarjuk be semmivel, hagyjuk, hogy lepje be őket a hó, semmi károsodást nem fognak szenvedni. A hideg periódus indukálja majd a tavaszi és nyári virágzást.
Ablakládába, cserépbe csak januárig érdemes petrezselyemmagot vetni, később már felesleges, mert a petrezselyem lassan csírázik, és március közepén mára kertben áttelelt petrezselyemtövek is hajtani kezdenek.
A sünöket nem szabad télire befogni, és a házban teleltetni. Az állatok természetes menedéket találnak a gyümölcsfákról származó gallykupacok vagy a metszés után maradt szőlővenyigék alatt. Akinek a kertjében meghonosodik a sün, nem kell többé tartania a csigák kártételétől.
A nagyobb rozmaring bokrot, esetleg télálló rozmaringot a közhiedelemmel ellentétben nem szükséges védeni, az esetleges ágvisszafagyásokat egy kora tavaszi korrekciós metszéssel helyrehozhatjuk.
Ugyan a metszőollókat most egy ideig még pihentetjük, de addig is nézegethetjük a gyümölcsfákat, hogy melyik ágat kell majd visszavágnunk. Nos, az ellenőrzés közben vizsgáljuk meg a bogyósokat, mármint az egrest és a ribizlit is.
Ha január-februárban rendellenesen kövér rügyeket találunk, akkor az nem feltétlen azt jelenti, hogy a növény „megindult" és kihajtása megkezdődött, hanem a rügy-atka (Cecidophyopsisribis) jelenlétére utal.
Nem kell hozzá különösebb szakértelem, hogy „aminek a nedvét szívogatja valami", az előbb-utóbb legyengül, betegségekre fogékonyabbá válik, a kártevők is ellepik, majd elpusztul.
A rügyatka, mint a neve is mutatja, a növény rügyében telel át, a rügypikkelyek közt húzódik meg. Számtalan apró szívó kártevőről van szó. A rügy nem hajt ki, és a levelek torzak maradnak. Mihelyt a rügypikkely fellazul, érdemes lemosó permetezést végezni. Előtte azonban távolítsuk el az atka jelenlétére utaló részeket.
Ha csak pár rendellenesen duzzadt rügyet találunk, vágjuk le, és semmisítsük meg, ha azonban a hajtások túlnyomó többségén több ilyen rügyet találunk, vágjuk vissza az egész növényt, és a levágott részt semmisítsük meg. Ezután következhet az alapos lemosó permetezés, amit célszerű a rügypattanáshoz időzíteni.
Tarka levelű örökzöldek és árvácska össze-ültetése vidámságot, színt hoz az őszi/téli teraszunkra. Az örökzöldek igénytelenek, levelükkel díszítenek, az árvácska pedig tavaszig virágzik.
A borostyánt sokoldalúan felhasználhatjuk a kertben, árnyékos területek kiváló talajtakarójaként és robusztus kúszónövényként is. Az ültetést követő első-második évben láthatóan nem sokat fejlődik, de a rá következő évben beindul növekedése. Minden olyan helyen jól érzi magát, ahol más típusú növény nem tud érvényesülni. Kiváló talajtakaró képességének köszönhetően, ahová ültetjük, ott a terület nem fog gyomosodni.
A kúszó kecskerágó (Euonymus Emerald'n Gold) örökzöld, igénytelen növény. 30-80 cm magasságúra nő. Virága jelentéktelen, leveleivel hívja fel magára a figyelmet. Jól kombinálható kék, ibolya, bíborszínű virágokkal.
Akár a télizöld meténget, akár a nagy meténget (Vinca minor, Vinca major) választjuk, mindkettő igénytelen, remek talajtakaró növény. Tökéletes kiegészítése a dózsás beültetésnek. Kora tavasszal hozza kékvirágait.

Gazigazító (H. Csonka Katalin)

Ízelítõ