Corvin KERTész magazin
IX. évf. 2018. - 1. (32.) szám - tavasz

Kispajtas

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!
Nőnapi kedvencünk a ciklámen

Nőnapi cserepes virágok közül a legnépszerűbb a ciklámen, amely, ha megfelelően gondozzuk, akkor nem csak pár napig, hanem egész hónapban virágozni fog.
A ciklámen hosszú virágoztatásához mindössze csak annyit kell tennünk, hogy hűvös, világos helyre helyezzük. Akárcsak a mikulásvirág, a ciklámen sem fogja jól érezni magát egy meleg, száraz levegőjű szobában. Ilyen helyen hamar elnyílnak a meglévő virágai, utána pedig nem hoz újakat, sőt levelei is elkezdhetnek sárgulni, foltosodni.
Az öntözés során figyelni kell arra, hogy ne áztassuk el a növényt, és ne töltsük a vizet sem a levelek közé, sem pedig a gumóra. A legmegfelelőbb az, ha a cseréptálkába töltünk kevéske vizet időközönként.
Ha a növény a virágzás kezdetétől fogva egy hűvösebb előszobában, beüvegezett teraszon vagy ablakok között, 16-18 C-fokos helyen volt tartva, akkor egészen március végéig folyamatosan virágozni fog.
Sajnos sok ciklámen kerül a szemétbe elvirágzás után, pedig újravirágoztatása nem nagy ördöngösség, sőt egy kis odafigyeléssel szaporíthatjuk is a már meglévő növényeket.
Amint eljön az igazi tavasz, a többi növénnyel ellentétben az egész télen virágzó ciklámennek nem az aktív, hanem a pihenési időszaka kezdődik. Elvirágzás után fokozatosan csökkentsük az öntözést, majd maradjon el teljesen. Az elszáradt leveleket tépjük le szárastól a gumóról, a virágszárakat pedig csak akkor hagyjuk meg, ha magot szeretnénk termeszteni. A magok beérlelése minden növénynek megerőltető szokott lenni, ezért csak az amúgy egészséges, jó állapotú ciklámeneknél javasolt.
Ha a növény levelei mind leszáradtak, és a gumó lecsupaszodott, akkor ezzel már véget is ért a rövid pihenési időszak. Ez valamikor április végén, május elején fog bekövetkezni, ekkor elkezdhetjük újra fokozatosan öntözni, és ekkor kell sor kerüljön az átültetésre. A használt virágföld legyen laza, jó vízáteresztő és tápdús. Házilag a virágföldet lazíthatjuk kevés homokkal, és tápdúsabbá tehetjük, ha kerti komposztot keverünk hozzá. Ha már idősebb, nagyobb gumóról van szó, akkor a régi cserép helyett használjunk egy nagyobb méretűt, amiben majd tovább tud nőni. Az újraültetés során vágjuk le az öreg, beteg vagy elszáradt gyökereket, és a gumónak csak az alsó kétharmadát sülyesszük a talajba. Az újraültetett gumó ezek után a szabadban töltheti a nyarat egy félárnyékos helyen, ahol akár a földbe is süllyeszthetjük a cserepet.
A növény a nyár során újra erős levélzetet fog növelni, majd újabb bimbók is megjelennek, és virágzására már az ősz beköszöntével egyszerre számíthatunk. Minél jobban fejlett a gumó, annál erőteljesebben és hosszabb ideig fogja hozni a virágokat, természetesen csak akkor, ha már a fentebb említett, mérsékelten hűvös helyen tartjuk.
A ciklámen szaporításának két módja is van, ezeknek sikere egyrészt a fajtától, másrészt az odafigyelésünktől függ. A magról való szaporítás esetében az elnyílt virágok helyén kifejlődő toktermésből nyert magokat kell elvetni, és a kikelt kis magoncokat türelmesen gondozgatni. Egyes gyors fejlődésű fajták már akár egy év múlva is hozhatnak virágot, míg másoknál türelmesebbnek kell lennünk, és az első virágzásra három vagy akár öt évet kell várnunk.
A másik szaporítási lehetőség az, ha a nyugalmi időszak alatt a nagy gumókat középen kettévágjuk. így azonnal két növényt kapunk, amelyek a következő szezonban már virágozni fognak, de a vágási felület utat nyithat a gombás betegségeknek, és az is megtörténhet, hogy mindkét fél gumó elrothad. Tehát, ha ezt a módszert választjuk, mindenképpen várjuk meg ültetés előtt, amíg a vágott felület beszárad, és ha van rá lehetőségünk, kenjük be valamilyen gomba elleni szerrel.

Farkas Attila

Ízelítõ