Corvin KERTész magazin
IX. évf. 2018. - 3. (34.) szám - ősz

kertesz

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!

kertesz
Kedvcsináló
A kert csillagai, az aszterek

Az Asteraceae család a növényvilág egyik legváltozatosabb, legnépesebb családja. Jeles tagjai végigszínesítik jóformán az év minden hónapját, kezdik a kora tavaszi százszorszépek, pitypangok, nyáron virulnak a margaréták, kokárda- és kúpvirágok, s az őszt is virágba borítják a dáliák, georginák, valamint a család névadói, az aszterek, azaz a valódi őszirózsák.

E család képviselői többé-kevésbé hasonló alakú és felépítésű virágokat hordoznak, ez az a forma, amit a naiv festők és a gyermekek „virágnak" rajzolgatnak: középen egy lapos, rendszerint sárga tányérka, amelyet színes nyelvecskék, szirmok vesznek körül. Ez a jellegzetes fészekvirágzat, a belső, kisebb, jellegtelenebb virágok az úgynevezett csöves virágok, amelyek termékenyek, ezekből fejlődnek ki megtermékenyülés után a magok, míg a körben ülők a terméketlen, ám feltűnő és főleg a rovarcsalogatást szolgáló nyelves virágok. Az egyik legjellegzetesebb fészekvirágzatú virág a napraforgó, melyen szabad szemmel is kitűnően megfigyelhető ez a felépítés.
Egyéb ilyen alakú virággal rendelkező növények tartozhatnak más családokhoz, de a valódi őszirózsák, az aszterek gyakorlatilag mind ilyenek.
Igen ismertek és népszerűek a kerti őszirózsák (Callistephus chinensis), melyek a legegyszerűbb parasztkertektől a közparkokon át a legszofisztikáltabb díszkertekig mindenhol megtalálhatók, és vágott virágként is közkedveltek. Fajtái a legkülönfélébb termetűek és virág-színűek, a fehértől a rózsaszínen, pirosan át a liláig, kékig.
Bár igénytelennek tűnő tömegvirágnak látszik, csak jó vízgazdálkodású, napfényes, tápdús talajban díszlik igazán szépen. Közepes termetű fajtái általában 30-45 cm magasak, míg a magas fajták akár 45-60 cm-re is megnőnek, a balkonládákba, edényekbe ideális törpék viszont csak 20-30 cm-esek, az extra törpék pedig alig érik el a 15-20 cm-t.
A kerti őszirózsa valamennyi fajtája egynyári, magról könnyen szaporítható, kora tavasz-szal cserépbe, üvegházba vagy az évszak közepétől a szabadba vetve. Ősszel a fagyokig virágzik, nem hidegtűrő.
Az évelő őszirózsák mintegy 200 faja többségében a mérsékelt égövön őshonos, néhányuk pedig a trópusokon él. Méretükben ezek is rendkívül változatosak, némelyikük alig 20 cm-es, a mirigyes őszirózsa (Symphyotrichum novae-angliae) viszont méteresre is megnő. Piros virágai nagy rőzsetüzekként égnek az őszbe forduló fakuló kertekben.
A csillagőszirózsa (Aster amellus) olyan kék, mintha az ég egy darabja esett volna a földre. Vadon élő állománya mindenütt védett!
A törpe évelő őszirózsa (Aster dumosus) szintén ragyogó, főleg kék párnákat tereget szét, de vannak rózsaszín és fehér változatai is, ráadásul a szárazságtűrés bajnoka, mert minden öntözés nélkül óriási telepeket képez a legforgalmasabb, porosabb utak mentén is, és a fagyokig díszít.
Az évelő őszirózsákat legsikeresebben tavasszal, tőosztással szaporíthatjuk.

Szőke Edith

Ízelítõ