Corvin KERTész magazin
X. évf. 2019. - 1. (36.) szám - tavasz

kertesz

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!

Apró hagymák, nagy öröm

A gyöngyikék a tavaszi kert apró kobaltkék ékszerei. Magukban, kéken virítva a rügyező bokrok előtt, avagy a gyep szélén csapatostul sorakozva, vagy más korai hagymásokkal összeültetve, harmonikus tarkaságot alkotva egyaránt gyönyörűen mutatnak. Virágaik érdekes, fanyar-édes, fűszeres illatúak, vázában is tartósak. Szépségükkel talán csak igénytelenségük és erős, egészséges természetük vetekszik.

A népes gyöngyike - Muscari - család valamennyi tagja a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, homokos talajokat kedveli, ilyen talajban könnyen szaporodik, terjed. Az apró virágok napos és félárnyékos fekvésben is szépen fejlődnek, kifejezetten ajánlatos lombhullató fák vagy cserjék tövébe telepíteni őket. Ezek még nem árnyékolják túlságosan a virágzó növényeket, ősszel pedig földre hullott lombjukkal védik a visszahúzódott hagymákat. Az elvirágzott gyöngyikék leveleit nem kell levágni, hagyni kell azokat elszáradni, ezután a növények nyugalomba kerülnek, semmilyen további ápolásra, öntözésre nem szorulnak. Csak akkor érdemes bolygatni a hagymákat, ha a növények már túl sűrűn helyezkednek el, vagy szeretnénk máshová költöztetni belőlük. Az óvatosan kiszedett hagymákról leválaszthatjuk a sarjhagymákat, melyekkel továbbszaporíthatjuk növényállományunkat. Az ültetés legalkalmasabb ideje szeptember közepétől november közepéig tart. A hagymákat egymástól 8-10 centiméter távolságra, méretüktől függően 5-8 centiméter mélyre ültessük el újra. Meghálálják, ha ültetés előtt 5-6 héttel érett komposztot vagy istállótrágyát forgatunk a talajba.
Magyarországon és Romániában is leggyakrabban az örmény gyöngyikével (Muscari armeniacum) találkozhatunk a kiskertekben. Dél-Európából származik. Levelei hosszúak, földre terülők, gyakran már ősszel kihajtanak, és áttelelnek. Áprilisban hozza kék, lila vagy fehér színű, tömött fürtbe rendeződő, fehér csipkeszegélyű, gömbölyű virágocskáit. Az örmény gyöngyike ideális tavaszi virága a ligetes, természetes hatású kertrészeknek, és balkonládába is ültethető. Gyönyörű, különleges megjelenésű nemesített fajtái léteznek.
Az epergyöngyike (Muscari botryoides) alacsony termetű, törékeny megjelenésű növény, mely a Kárpát-medence tölgyeseiben vadon is előfordul. Természetben található példányai védettek! Levélzetét lándzsás, sásszerű levelek alkotják, melyek visszahúzódnak a virágzást követően. Áprilisban és májusban virágzik.

Gazigazító

Ízelítõ