Erdélyi Konyha Főzőiskola
VII. évf. 2019. - 11. (79.) szám - november

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,80 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
Terítéken az őszi mélabú

Bár leggyakrabban a tavaszi fáradtságról szoktunk beszélni, de azért van, akinél ez ősszel jelenik meg vagy ilyenkor csúcsosodik. Nekem mindig nehezen áll át a szervezetem a meleg időjárás után, valahogy minden idegszálam és porcikám berzenkedik a hideg ellen. És ez sokszor rányomja a bélyegét minden tevékenységemre, kedvemre, energiámra. De valahogy mindig ad valami erőt, lendületet, hogy kilábaljak belőle. Legutóbb, amikor már úgy éreztem, hogy minden határomon átléptem, nem csak feszegettem azokat, és az utolsó csepp erőm is elfogyott, mégis ezernyi teendő vár rám, akkor szembejött velem a közösségi oldalon egy fotó. Sokgyermekes anyuka, miközben újabb babáját várja, napjai vannak a szülésig, szépítgette az otthonát, hogy a családja addig is örüljön az ősz szépségeinek, élvezze pozitív hangulatát, amíg ő majd a kórházban lesz. Mindent telerakott őszi díszekkel, termékekkel, és a sárga-barna-piros ezernyi árnyalata olyan összhatást adott, ami még a legelkopottabb, legmélabúsabb és reményvesztettebb embert is felrázta. Hosszú percekig csodáltam, és eszembe jutott, mennyire szeretem látni, ahogy a fiam ugrál a nagy kupacnyi sokszínű falevél között, vagy milyen jó érzés gesztenyét gyűjtögetni, és abból jópofa dolgokat készíteni. Neki is láttunk mindenfélének, sütöttünk sütőtököt, abból készült sok-sok finomság is, és természetesen a gyermekem kedvenc mulatsága, a tökfaragás sem maradt el. Majd lehetett menni egy napsütésesebb napon barangolni, és magunkba szívni azt, ami csodás az őszben, és elhessegetni mindent, amitől ránk tör a mélabú, a fáradtság, a bezárkózás utáni vágy.
Most rengeteg testet-lelket melengető ételt, süteményt hoztunk olvasóinknak, hogy ezzel is segítsünk átlábalni ezen az időszakon, amikor esetleg nehezebben viseljük a kinti, viszontagságos időjárás miatti letörtségünket.
Meleg italoktól hamar jobb kedvre derülünk, majd igazi színkavalkádot varázsolhatunk a tányérokra a sütőtök és a cékla segítségével. El sem lehet képzelni, mennyi finomság készíthető ezekből az őszi alapanyagokból, a kencéktől a leveseken át a főételek, édes és sós sütemények egész sorát vonultatjuk fel a Főzőiskola legfrissebb kiadásában. Legtöbb receptet ezúttal is lépésről lépésre készítettünk el, fázisfotókkal kísérve mutatjuk be, hogyan lett néhány hozzávalóból ínycsiklandó fogás. Tovább kalandozunk Olaszországban, hiszen ez a mediterrán ország egész évben tartogathat számunkra melengető élményeket, akár utazásaink során, akár a konyhánkban. Ezúttal a skót konyhába is bepillantunk, ez ugyan kevésbé ismert számunkra, de tartogathat kellemes gasztronómiai meglepetéseket. A bekuckózni vágyóknak újabb finom házi kenyeret ajánlunk, az i-re a pontot pedig almával készült fogásokkal tesszük fel annak reményében, hogy most is találnak több kedvükre való receptet, akár kezdő, akár gyakorlott főzicskézők.
A Főzőiskola következő kiadásában már igazi ünnepi hangulatot idézünk meg, tartsanak majd akkor is velünk. Ne feledjék, most már online is megrendelhető az Erdélyi Konyha minden kiadványa!

Barabás Orsolya

Ízelítő

2019-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2018-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Főzőiskola arhívum » »