HÁZI AZ IGAZI
10 év válogatott finomságai

izek

Megrendelhető webboltunkban!

A sütés a szeretet egyik megnyilvánulása

Változzon bárhogy is a világ, a sütemények iránti rajongásunk megmarad. Már az ókorban sültek mézzel készített, aszalt gyümölcsökkel dúsított édes, kenyérszerű sütemények. A reneszánsz korában a királyok és nemesek versengtek azon, kinek az udvarában szolgál a legjobb cukrász, aki látványra is elképesztő csodákat alkotott. Az ipari forradalom után, ahogy a hozzávalók olcsóbbak lettek, az egyszerű ember számára is elérhetővé váltak a csemegének számító desszertek. Ekkorra vezethető vissza a sütemények történelmében bekövetkezett robbanásszerű forradalom is, egyre több és egyre csábítóbb sütemény látott napvilágot.
Az édes falatok iránti vágyunk ma is ugyanolyan erős. A fiatal lányok és sütés iránt érdeklődő fiúk viszonylag korán felismerik, hogy szívesen cukrászkodnak. Recepteket gyűjtögetnek, amiket rendszerint ki is próbálnak. Régebben nem volt ez ilyen egyszerű, mint ma. Olvasóink közül bizonyára sokaknak megvan még a saját, kézzel írott süteményes füzete, amibe a másoktól kölcsönkért, innenonnan begyűjtött kedvenc receptjeit írta össze. Akinek még megvan az édesanyja vagy nagymamája által írt füzetecske is, igen szerencsés, kisebb kincs birtokában van, aminek természetesen nem az anyagi értéke nagy, hanem az eszmei, a hangulat, ami belőle árad.
Kis könyvecskénk is ebben a szellemben készült. Klasszikus és modern recepteket gyűjtöttünk csokorba, amelyeket elkészítve szeretetet adhatunk azoknak, akiknek készül. Mert aki gondosan nekiáll, és fáradságot, időt nem sajnálva szeretteit különféle finomságokkal lepi meg, az bizony szeretetet ad.
Őszintén reméljük, hogy a könyvecskénk is értéket képvisel majd olvasóink számára, de nem a polcon porosodva, hanem minél többet forgatva, a lapjai meggyötörve, kissé foltosan, épp úgy, ahogyan megviselődtek azok a bizonyos süteményes füzetek, amit oly szeretettel őrizgetünk ma is.
Sikerélményekben gazdag sütögetést, és mivel az év vége felé közeledünk, kellemes ünnepeket és egy boldogabb, szerencsés új évet kívánunk minden kedves olvasónk és szerettei számára.

Fagyal Hajnalka

Ízelítõ