Kínálatunk    
Gasztronómiai magazinunk szeptemberi kiadványa
meses kifest
    
_______________________________________
Nyitólap            Súgó               Tagság          Kapcsolat
Olvasóink megtalálhatnak minket a www.erdko.ro weboldalon is!
www.erdko.ro
Keresse a terjesztoknél!
Ára: 3,80 lej

Corvin Erdélyi Konyha VI. évf. 9. (58.) szám - 2014. szeptember
Előfizetési akció!
Ízelítő:
Éljünk örömmel!

„Örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esik.
(japán közmondás)
Ott vannak szeretteink, akik a legfontosabbak számunkra, a mindennapi történések, melyek néha olyan nagy örömöt tudnak szerezni. Apró figyelmességek, amivel meglephetjük a hozzánk közel állókat. Sajnos sokan hisszük, hogy csak értékes dolgoknak örülnek igazán. Ez mekkora tévedés! A legértékesebb, amit adni tudunk, mind ingyen van: a szeretetünk, az idő, amit rájuk fordítunk, a figyelmünk, és egy-egy jó szó, ölelés, ha erre van szükségük. Ne engedjük szétszóródni a családunkat, ne adjunk pénzt a gyerekeinknek, hogy valami gyorsétkezdében üssék el az éhségüket! Az étkezés mindig is fontos társasági összetartó erő volt. Az asztal köré gyűlve közösséget alkotunk: családot – ami már a legrégebbi időktől fogva szentnek számít. Egy finom ebéd vagy vacsora mellett figyeljünk oda egymásra, véletlenül se kapcsoljuk be a tévét, hogy elterelve a figyelmünket egymásról mindenki azt bámulja. Beszélgessünk, nevessünk, támogassuk és hallgassuk meg egymást, örüljünk minden egyes napnak, amit együtt tölthetünk – mert ha felnőttesen belegondolunk, sosem tudhatjuk, mikor ér véget egy ilyen idill: válás, betegség, örök búcsúzás a hozzátartozóktól megtöri a kerek egészet, utána már nincs visszaút, nem tudjuk megfordítani az idő kerekét. Minden nap drága, amit együtt töltünk, egyetlen percért is kár! Értékeljük át az életünket, és tisztázzuk le magunkban az igazi értékeket. Szülőként legyünk tudatában, milyen csodálatos ajándékot bízott ránk a jó Isten gyermekeink személyében, óvjuk, neveljük jó emberré őket. Gyermekként emlékezzünk szüleink gondoskodására, amennyire csak tudunk, háláljuk meg most, amikor ők szorulnak segítségre, figyelemre és szeretetre. Férjként, feleségként, élettársként számoljunk el tízig, mielőtt nekitámadnánk párunknak valamiért, és közben kérdezzük meg magunktól, vajon mi nem követünk-e el hibákat? Addig, amíg mi sem vagyunk tökéletesek, jogunk van-e mindent számon kérni? Természetesen vannak kivételek, megtörténik, hogy nem tudjuk megállítani a dolgokat, nem tudunk változtatni azokon. Ilyenkor engedjük, hogy a történések bekövetkezzenek, és alakuljunk hozzájuk úgy, hogy a legjobban szolgálják saját és szeretteink boldogulását, életét.
Ne mondjuk hát azt, hogy már nem tudjuk, miért is hajtunk minden nap. Ne panaszkodjunk, hogy fáradtak vagyunk, hogy nem látjuk értelmét a küzdelemnek. Vívjuk meg a saját kis harcainkat, ha kell, önmagunkkal is, és örüljünk tiszta szívből annak, hogy van, aki átölel, mikor hazaérünk, van kit betakarni éjjel, és van kivel megosztani a gondolatainkat. Vállaljuk örömmel kötelességeinket, még ha néha valóban bele is fáradunk, mert csak addig lehetünk mi is boldogok, míg azzá tehetünk másokat.
Fagyal Hajnalka
Azt hisszük, hogy ez nem is olyan könnyű? Dehogynem. Sajnos sokan esünk abba a hibába, hogy elképzelünk egy célt magunk előtt, és azt hisszük, hogy csak akkor lehetünk elégedettek, ha elértük azt. Addig pedig hajtunk, gürcölünk, közben elillan mellettünk az idő, s ha végül sikeresen elérjük a vágyunkat, máris újat tűzünk ki. Végül is rendjén van ez így, hiszen ellenkező esetben csak csellengenénk a világban céltalanul, és ez még rosszabb. De akkor vagyunk a jó úton, ha egyensúlyba tudjuk hozni a dolgainkat.
Tűzzük ki azt a bizonyos célt! Tervezzünk örömmel, vágyjunk rá tiszta szívből, és higgyünk abban, hogy képesek leszünk megvalósítani – de egyetlen percig se érezzük küzdelemnek, gyötrelemnek, mert így valóban csak keserves próbálkozás lesz belőle, talán sikerélmény nélkül. Jó, ha örömmel beszélünk róla, tervezgetjük, újra és újra elképzeljük az örömünket, ha már sikeresek leszünk. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy annyi más is van még emellett!