Kínálatunk    
Gasztronómiai magazinunk márciusi kiadványa
meses kifest
    
_______________________________________
Nyitólap            Súgó               Tagság          Kapcsolat
Olvasóink megtalálhatnak minket a www.erdko.ro weboldalon is!
www.erdko.ro
Keresse a terjesztoknél!
Ára: 4,20 lej

Corvin Erdélyi Konyha VII. évf. 4. (65.) szám - 2015. április
Előfizetési akció!
Ízelítő:
Úgy gondolom, arra van idő, ami fontos számunkra. És nemcsak a testünk látható részeit kell ápolnunk és karbantartanunk, hanem a belsőnket is. Ezt pedig a megfelelő táplálkozással tudjuk leginkább megtenni. Vagyis teszünk azért, hogy odafigyelünk, mit eszünk, mit iszunk, és lehetőleg olyan ételeket fogyasztunk, amelyekről tudjuk, hogyan és miből készültek. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk megvalósítani, ha mi magunk vásárolunk be, illetve mi magunk készítjük el. Áprilisban végre örülhetünk olyan tavaszi zöldségeknek, mint a saláta, a zöldhagyma, a retek vagy a medvehagyma, sőt, megjelennek a primőrök is, mint a karalábé stb. Ezen zöldségek mindegyike ízekben gazdag, vagyis ebben a hónapban már felfedezhetjük az ízek ötven árnyalatát is akár. Vége az unalmas étkezésnek, lehet kombinálni az ízeket, bűntudat nélkül lakhatunk jól zöldségekből.
Igaz az is, hogy manapság már semmi nem az, aminek látszik. Vagyis figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne ízesített gyümölcsjoghurtot vagy készen vásárolható félkész termékek sokaságát vásároljuk meg. Ne dőljünk be a színes csomagolásnak, mert az nem föltétlen jelent jó ízt és egészséget. Igyekezzünk tehát – amennyire csak lehetséges – ellenállni a csábításnak, és ha lehetőség adódik, lecserélni bizonyos alapanyagainkat olyan forrásból vásárolt élelmiszerekre, amiben megbízunk. A mai világban ennyit tehetünk az egészségünkért, és érdemes is megtenni, mert később igen magas árat fizethetünk érte egészségügyi problémáink miatt.
A ma emberének legfontosabb feladata az elővigyázatosság és az egészség megőrzése. Ebben a színes és mű világban külön elhivatottság kell, hogy képesek legyünk erre tudatosan és következetesen figyelni. Azt kívánom kedves olvasóinknak, hogy a tudatos táplálkozásra figyeljenek, és érezzék az ételek meg az élet igazi ízét.
György Ottilia

Április szeszélyes, csakúgy, mint a hangulatunk. Érzéseinkben, gondolatainkban és tetteinkben is zsong már a tavasz, az újjászületés, az erő.
A tavaszi fáradtság és a megújult energiák váltakoznak bennünk. Ha ügyesek vagyunk, akkor nekifogunk veteményezni, virágot ültetni, hogy szebbé és gazdagabbá tegyük környezetünket. Nagytakarítást végzünk, és nem árt, ha a lelkünket és testünket is néha méregtelenítjük. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen éljük meg a tavaszt; van, aki hirtelen tudatosabban kezd táplálkozni, van, aki figyelni kezd a testére, és többet sportol, van, aki a lakását vagy a kertjét szépítgeti, rendezgeti. Egy közös van bennünk: tavasszal mindig új terveket szövünk, és tisztítjuk az életünket valamilyen formában. Rendezettebbé akarjuk tenni, gondozni kívánjuk környezetünket és önmagunkat.
Ebben az időszakban öröm kimenni a piacra is, hiszen egyre több üde, friss, zsenge zöldség kelleti magát, ez részben megkönnyíti a háziasszonyok mindennapi dilemmáját: mit is kellene ma főzni?
Habár napjainkban egyre kevesebben főznek otthon, mégis úgy gondolom, az otthoni főzésnek számos előnye van, még akkor is, ha időigényes. A legtöbb esetben azt halljuk, hogy nincs időm főzni vagy azt, hogy édesanyám főz, és azért nem főzök.
Az élet és az étel viszonya