Kínálatunk    
Gasztronómiai magazinunk novemberi kiadványa
meses kifest
    
_______________________________________
Nyitólap            Súgó               Tagság          Kapcsolat
Olvasóink megtalálhatnak minket a www.erdko.ro weboldalon is!
www.erdko.ro
Keresse a terjesztoknél!
Ára: 3,80 lej

Corvin Erdélyi Konyha VI. évf. 12. (61.) szám - 2014. december
Előfizetési akció!
Ízelítő:
Ne feledjük élvezni az ünnepet!
Persze, elég rosszul fest a felvázolt helyzet, de végül is nem reménytelen. Tudatosan, előre tervezve, igazából egy elfoglalt nő is jól fel tud készülni az ünnepre anélkül, hogy túlságosan kifárasztaná magát. Az a legfontosabb, hogy az időbeosztásunkat lehetőleg folyamatosan megtervezzük, és ha kell, már novembertől készüljünk. Ha az ajándékvásárlást beiktatjuk egy novemberi hétvégén, máris eggyel kevesebb gondunk lesz decemberben. Ugyanakkor az adventi időszak ideális arra is, hogy a hetek fordulóin egy kicsit hangolódjunk, készüljünk a karácsonyra. Akár úgy, hogy aprósüteményeket készítünk, melyeket aztán fémdobozokban tárolunk hűvös helyen, akár úgy, hogy fűszeres mártásokat készítünk, melyeket befőttesüvegben kidunsztolunk, és az elérkező pillanatban előkapjuk a sült húsok mellé. Mert ilyenkor úgy érezzük, hogy mindig kevés az a 24 óra, ami jut egy napra, ezért érdemes előre gondolkodni, idejében kitalálni a menüsort, lehetőleg olyan fogásokkal, amiből néhányat már napokkal előtte elkészíthetünk, és esetleg tárolhatjuk.
Végül is ne feledjük, mi, nők, akkor tudunk boldog lélekkel ünnepelni, ha mindent elvégeztünk és nyugodtak vagyunk. Ez nagy kihívás, de meg tudjuk csinálni. És ha kapunk segítséget a társunktól is, akkor szerencsésnek mondhatjuk magunkat. És még egy fontos tanács, ünnepekkor tudjunk leállni, elcsendesedni. Miután kirohantuk magunkat, felvettük az év végi hajrá ritmusát, sokszor nagyon nehéz hirtelen lelassulni, ellazulni testileg és lelkileg egyaránt. Mert annak ellenére, hogy készülünk rá teljes gőzzel, a legfontosabb az ünnepben mégis az lenne, hogy tudjuk élvezni, tudjunk kikapcsolódni és pihenni, tudjunk figyelni a környezetünkre és a szeretteinkre. Mit ér az ünnep, ha annyira kimerültünk, hogy örülni sem tudunk a pillanatnak?  
Hölgytársaim, ennek fényében mindenki annyit vállaljon, amennyit megbír, és tervezzen előre, hogy az ünnep elérkeztével tudjon örülni az életnek és a pillanatnak. Áldott, békés ünnepeket kívánok!
György Ottilia
Nem tudom, ki hogy van ezzel, de az utóbbi évek rohanásában arra lettem figyelmes, hogy miután pikk-pakk eltelik a nyár, és még fel sem eszméltünk jóformán a nyaralási élményeinkből, máris itt vannak a téli ünnepek. Valójában éveinknek van néhány sarokköve, amely kiemelkedik, és a két időpont között mindig az elkövetkezőre fókuszálunk. Igen ám, de emellett azt is látom, hogy egyre több nő mind többet és többet dolgozik, ebből kifolyólag pedig még nehezebb nyugodtan és teljes odaadással ké-szülni az ünnepekre. A mindennapi rohanásaink, a gyereknevelés, a munkahely vagy esetleg munkahelyek teendői, a bevásárlás, a főzés, a takarítás mellett elég nehéz időben mindennel elkészülni. Emiatt aztán az ünnepek előtt mindenki feszült, még többet rohan, és kimerül teljesen. Amire eljön a karácsony, nem is tud örülni, csak azt figyeli, hogy mindent megoldott-e, minden készen van-e, mindenki örül-e körülötte. A nőkre ilyen szempont-ból komoly teher hárul: megteremteni az ünnepi hangulatot, biztosítani az ajándékokat, elkészíteni a fogásokat, ráadásul a családok többségében a takarítás nagy része is rá hárul. Ami – valljuk be – igencsak stresszes időszak elé állítja az ünnepek előtt a munkahelyén is dolgozó nőt.