Kínálatunk    
Gasztronómiai magazinunk augusztusi kiadványa
meses kifest
    
_______________________________________
Nyitólap            Súgó               Tagság          Kapcsolat
Olvasóink megtalálhatnak minket a www.erdko.ro weboldalon is!
www.erdko.ro
Keresse a terjesztoknél!
Ára: 3,80 lej

Corvin Erdélyi Konyha VI. évf. 8. (57.) szám - 2014. augusztus
Előfizetési akció!
Ízelítő:
Végül is miért ne lehetne
egy jobb hely a világ?
Dolgozz sokat, legyen pénzed, de még véletlenül se arra, amire igazán kellene, hogy legyen. Olyan világot élünk, ahol egyre több minden van, mégsincs semmi. Sok az étel, de kevés a táplálék. Nagyok a házak, de kicsik a családok. Több a tanulás, kevés a szellemi táplálék. Fejlett az orvostudomány, de rossz az egészségi állapot. Sok a tudás, mégis kevés a bölcsesség. És egyáltalán: rengeteg az ember, de kevés, nagyon kevés az emberség. Rosszul mennek a dolgok? A világgal van a baj. Boldogtalan vagy? Mások a hibások. Beteg vagy? Gyógyszer kell. Nincs munkád? Ismét a világ tehet róla… merthogy szegény világ hogy elromlott! Hát nem, nem így van ez tulajdonképpen! Ugye, mennyire logikátlan mindez? A nem tökéletes ember teszi ennyire tökéletlenné ezt a tökéletesen megalkotott világot. Nem magunkból kellene kiindulni, belőlünk, akik ezen a világon élünk? Magunkat vizsgálni, gondolkodni, érzésekre hallgatni? Miért vagyok szomorú, boldogtalan, ez most miért nem sikerült? Mindennek megvan a maga válasza, minden logikus, minden szorosan összekapcsolódik. Ha figyelünk egy adott helyzetre, nagyjából fel tudjuk térképezni a következményeit is. Az ember pedig olyan csodálatos teremtmény, hogy gondolkodni képes. Észrevenni, változtatni, fejlődni, egyszerűen jobbá válni. Mindannyian szép, hosszú, boldog életet szeretnénk. Ezért hát, ha néha elégedetlenek, szomorúak vagyunk, töltsünk több időt szeretteinkkel, nevessünk sokat, foglalkozzunk olyan dolgokkal, amiket szeretünk. Ha fáj a fejünk, igyunk meg egy jó pohár vizet, sétáljunk egy nagyot a természetben, pihenjünk eleget. Ne engedjünk a betegségeknek, próbáljuk megelőzni, figyeljünk a táplálkozásra, sportoljunk rendszeresen. A sok butaság helyett miért nem mondja ezt nekünk senki? Testi-lelki jólétünkről kutya kötelességünk gondoskodni. Naponta! Nem, az nem igaz, hogy nincs idő. Minden ember ugyanannyi idővel rendelkezik, a nap mindenkinek huszonnégy órából áll. De hogy ki hogyan használja fel, az már „más tál tészta”. Ne keressünk állandóan kifogásokat! Ne gyűjtsünk fölösleges tárgyakat vagy költekezzünk ésszerűtlenül, és ne legyünk befolyásolhatóak! Törődjünk magunkkal, hogy jól legyünk, s így másoknak is örömet szerezhessünk.
Egyszerűen figyeljünk befelé, magunkra, hogy hasznára lehessünk a külvilágnak is. Jót mindig csak úgy remélhetünk, ha mi magunk is sok jót adunk. Mert a világ tulajdonképpen egy jó hely. És mi, emberek, csak egyszer élhetünk itt benne.
Gergely Edit
Merthogy ez a világ, a mi földünk, egy jó hely. Minden tökéletesen lett megalkotva, mérnöki pontossággal, gondos odafigyeléssel, kényelmesen, színesen, komolyan és viccesen. Hogy mi, emberek, jól érezhessük magunkat benne. Az ember ugyan nem lett ennyire tökéletesen kivitelezve, hiszen eleve fogva tökéletlen, de kapott értelmet és szabad akaratot. Mondom, értelmet! Mégis úgy tűnik, mintha sok ember nem élne ezzel az adottságával. Hogy alárendeli magát annak az életvitelnek, ami adott, ami diktálva van, anélkül hogy észrevenné az összefüggéseket. Mert azért komolyan irányítanak bennünket, és milyen kényelmes az úgy, hogy nem kell gondolkodni, csak tenni, amit ránk akarnak erőltetni! Hiszen mindegyik „hatalomnak” meg kell élnie valamiből. Nem kell ide fegyveres háború, kérem szépen!
„Fegyvereket” bőven kapunk így is, igaz, ezek nem most azonnal pusztítanak, hanem szép lassan, alattomosan.... Beteg vagy, fáj valamid? Kapj be egy pirulát, megoldódik egy csapásra – a reklámok is megmondják a tévében. Éhes vagy? Egyél, mert kell az energia, kell a zsír, a cukor. Persze, mindent meg lehet kapni, vásárolni.