Kínálatunk    
Gasztronómiai magazinunk júliusi kiadványa
meses kifest
    
_______________________________________
Nyitólap            Súgó               Tagság          Kapcsolat
Olvasóink megtalálhatnak minket a www.erdko.ro weboldalon is!
www.erdko.ro
Keresse a terjesztoknél!
Ára: 3,80 lej

Ízelítő:
Corvin Erdélyi Konyha VI. évf. 7. (56.) szám - 2014. július
Előfizetési akció!
A népszerűsség és sikeresség sokunkat foglalkoztat...
Nő vagyok és anyuka, 38 éves. De sokszor úgy érzem, mintha csak kívülről öregednék, lelkileg időnként még mindig tinédzsernek érzem magam. Sokat dolgozom, hiszen a munkában és itthon is helyt kell állni, de eddig nem igazán foglalkoztatott a siker témája. Pedig sok helyen, sokszor megfogalmazódik a gondolat, hogy milyen jó lenne sikeresnek lenni.
Úgy gondolom, sokféle sikerélményünk lehet. Ha valamivel kapcsolatban elégedettek vagyunk és boldogok, akkor máris egyfajta sikerélményt érzünk. Lehet ez család, munka vagy hobbi terén. Ha szétnézek az ismerőseim körében, akkor majdnem mindenkiről elmondhatom, hogy valamiben nagyon jó, ügyes, és sikerei vannak. Vannak azonnal mérhető, megfogható és látható sikerek, vannak azonban amolyan „láthatatlan, megfoghatatlan” sikerek is, amelyek szintén ugyanolyan értékesek. Ezeket nem lehet és nem is kell összehasonlítani. A gyereknevelésben elért sikereket nem lehet összehasonlítani egy munkahelyi sikerrel, és fordítva sem. Mindkettő önmagában egy-egy értékes megvalósítás.
Az igazi sikerek viszont akkor derülnek ki, amikor utólag visszanézünk az életünkre. Hiszen ha gyerekeket szülünk, már az is sikerélmény, de ha felneveljük őket, akkor fogjuk látni az igazi eredményt. Ha a munkában szeretnénk érvényesülni, akkor már az is siker, ha találunk egy jó állást, de persze évek múlva a karrier alakulása jelent majd újabb sikerélményt számunkra. Ha van egy hobbink, eleinte az apró megvalósításoknak örülünk, később már különleges teljesítményeket szeretnénk elérni. Úgy gondolom, a siker kulcsa komplex, többtényezős dolog, melyek egymástól kölcsönösen függnek, és az élet minden területén elért sikerekre érvényesek. Először talán az a legfontosabb teendőnk, hogy ha van egy ötletünk, akkor merjünk belevágni. Ha csak eljátszadozunk a gondolattal, hogy mit szeretnénk elérni, de soha nem merjük megtenni az első lépést, akkor nem fogjuk megtudni sohasem, hogy mire vagyunk képesek. Tehát bátorság és határozottság kell hozzá még akkor is, ha lehetetlennek tűnik a megvalósítása, vagy az adott helyzetben még nem látjuk az ötlet jövőbeni kimenetelét, útját. Persze e mellé szükségünk van egy kis szerencsére is, de ha jól időzítünk, és megfelelő időben fogunk neki, nem halogatjuk, akkor saját szerencsénknek is lehetünk a kovácsa. A második fordulóban jön a kitartás. Hiszen általában nem rövid az út, amelyre rálépünk. Ha valamibe belevágunk, időt és energiát fordítunk rá, akkor szükségünk lesz a kitartásra is, hiszen akkor sem szabad abbahagyni, amikor nincs kedvünk hozzá, fáradtak vagyunk, vagy esetleg néha már megterhelőnek érezzük. Ha abbahagyjuk, a lelkesedésünk is csökken, de ezzel együtt a hozzáállásunk is. A kitartó munka majdnem minden esetben meghozza az eredményt. A harmadik szempont a türelem. Türelmesnek kell lennünk saját magunkhoz, embertársainkhoz és a tevékenységhez is, amit végzünk. Ha nincs türelmünk, a kitartásunk is gyorsan elvész. És van egy negyedik szempont is, az ambíció. Mert mindig újra és újra kell ambicionálnunk önmagunkat, meg kell újulni időnként, új terveket kell elképzelni, mindig fel kell frissíteni az elképzeléseket. Nem szabad leragadni azon a szinten, ahol elkezdtük. Ez a saját magunkkal szembeni elvárás folyamatos újratervezése tulajdonképpen: az önmegvalósításunk, valamint a folyamatos fejlődésünk kulcsa. És utolsóként pedig azt hiszem, fontos tudatában lennünk annak, hogy nincs olyan állapot, hogy befejeztük a dolgunkat, soha nem érünk a végére, amíg élünk. Tehát ne várjuk azt, hogy egyszer majd felszusszanunk, és befejeztük. Lesz olyan időszak, amikor már rutinosabbak vagyunk, illetve könnyebben mennek a dolgok, de befejezni sosem lehet. A lényeg, hogy örüljünk mindennek, amit kapunk az élettől, próbáljuk kamatoztatni a lehetőségeket, amelyek elénk gördülnek, és ne féljünk önmagunktól, mert szinte mindig többre vagyunk képesek, mint amennyire gondoljuk.
György Ottilia