Erdélyi Konyha Konyhatündér
VI. évf. 2017. - 6. (55.) szám - június

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,50 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Átmeneti június

Több nagyobb esemény is kapcsolódik ehhez a hónaphoz. Először is a tavaszból átlépünk a nyárba. Véget ér az iskola is, és a szoros hétköznapok után hirtelen túl nagy szabadságot kapnak a gyermekeink, akiknek néha nehéz lekötni az idejüket, figyelmüket. Aztán hirtelen a piacok zsúfolásig megtelnek friss, hazai zöldségekkel, amiket jó eséllyel a hozzánk közel eső kistermelők kínálnak. Nehéz ezeknek ellenállni, sokszor járok úgy, hogy olyasmiket is megveszek, amire nem készültem, aztán otthon csak győzzem feldolgozni...
Mivel nyár lett, itt a kánikula is. Az ember alig várja, hogy hűsölhessen valamivel, így nem csak a szezonális gyümölcs-zöldség esik jól, de például nagy kedvencünk a citrom is, amivel nagyszerű hűsítő finomságokat készíthetünk. A legegyszerűbb a limonádé, ami percek alatt elkészül, ám mivel a gyümölcs héját is fel kell használni, jól tesszük, ha kizárólag biocitromból készítjük. Mivel igen sok cukor szükséges hozzá, szintén jó ötlet valamilyen alternatív édesítőszer után nézni, ma már elég színes a kínálat, amiből ízlésünk és pénztárcánk szerint választhatunk. Ajánlatos ásványvízzel készíteni, így nem csak lehűtjük a szervezetünket, de értékes tápanyagokat is beviszünk.
A citromos süteményeknek nagyon jót tesz, ha pár órára hűtőbe tesszük, hiszen a citrom íze annál intenzívebben jön ki, minél hidegebben tálaljuk. Próbálják csak ki: ugyanabból a limonádéból vagy sütiből fogyasszanak szobahőmérsékletűt és behűtöttet is! E havi számunkban könnyen összeállítható citromos sütikkel készültünk, és hogy még jobban felfrissülhessünk, gyümölcsös sörbetet és fagylaltot is hozunk, tejallergiásoknak is. Ezeket kanalazgatva aztán igazán kellemessé válhat egy nyári délután vagy este.
Természetesen a szezonális alapanyagoké a főszerep ezúttal is. Érik a meggy és a cseresznye, itt a ropogós, friss rebarbara, az édes zöldborsó, lassan a zöldbab is. Zöldségekből ezúttal nem csak leves és főétel került kínálatunkra, hanem rolád, fasírt, pite, sőt szaftos sütemény is. A jó időben pedig grillezünk, amihez házi barbecueszószt használunk.
Ezek mellett újabb különlegességekkel is készültünk, így a citrom mellet más egzotikus gyümölcsből is hozunk ajánlót, például egy kiváló narancsos tortát és narancsos pudingot.
Ezúttal is reméljük, hogy minden kedves olvasónk talál kedvére valót kínálatunkban!

Fagyal Hajnalka

Ízelítő

Idén jelent meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha

2016-ban jelent meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Konyhatündér arhívum » »