Erdélyi Konyha Konyhatündér
VII. évf. 2018. - 3. (64.) szám - március

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,80 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Legyünk szabadok lélekben és szellemben

Az ember azt hinné, hogy amikor benő a „feje lágya” - de legalább tíz, húsz vagy harminc évvel később -, megjön az eszünk. Felnőttesen viselkedünk, ahogy illik, és akként is gondolkodunk. Megkomolyodunk, méltóságteljesek leszünk, és már egészen biztosan tudjuk, mit akarunk. Pfff.
Ehhez képest igazából csak most kezdjük megérteni, hogy nem is kell ezt az életet olyan komolyan venni, de legalábbis komolyabban semmiképp sem szabad, mint amennyire muszáj.
Mire betöltjük a három, négy vagy öt ikszét, már sok mindenen keresztülmegyünk. Szerelmi csalódás(ok), munkahelyi nehézségek, esetleg válás, gyerekelhelyezés, vagyonmegosztás, aj-aj! Bár ezek is rosszul hangzanak, de van rosszabb: szeretteink vagy saját betegségeink, szomorú esetben az ők elvesztésük. Ez az, aminél rosszabb nem érhet bennünket, aki gyászolt már, az tudja, hogy a tehetetlenség, a keserűség, a fájdalom és az elvesztett szeretteink hiánya szavakban kifejezhetetlen. Nem beszéltem még olyan emberrel, aki ne azt mondta volna, hogy gyászában átértékelte a világot, és rádöbbent, hogy azon dolgok többsége, amit addig olyan nagyon fontosnak tartott, semmit nem ér. Másképp kezdünk gondolkodni, és másképp látjuk a világot is. Sőt, magát az életet is más szemszögből látjuk, rádöbbenünk, hogy az élet, a sajátunk is ijesztően törékeny. Ekkor értjük meg, hogy a betegséget és a gyászt leszámítva, az életet nem szabad túlkomplikálni. Ezeken a dolgokon nem változtathatunk sajnos, de minden máson valószínűleg igen. Hiszek abban, hogy ha felmerül egy probléma, akkor az valóban akkorára nő, amekkorára dagasztjuk. Ha elfogadjuk, és siránkozás helyett azon törjük a fejünket, hogyan oldjuk meg minél előbb és minél kedvezőbb eredménnyel, akkor nem fogunk napokkal később is tétlenül rajta ülni, hanem teszünk valamit a megoldás érdekében.
Megértjük, hogy valójában sosem számíthatunk gondoktól mentes, boldog életre. Ám, ha tehetjük, vegyük lazábban. Ne rágódjunk többet azon, hogy a munkahelyen az egyik kollegina már megint áskálódik, hagyjuk békén, és menjünk oda a másikhoz, akivel jólesik meginni egy kávét a szünetben, elbeszélni gondos-bajos dolgainkat, amiken akár nevetni is tudunk. Ne akarjunk komolyabbnak, elszántabbnak és erősebbnek látszani, hiszen az, amilyenek valójában vagyunk, épp elég. Ne menjünk bele vicces hatalmi harcokba, ne akarjuk bizonygatni, hogy mi jobban tudjuk, szebben megcsináljuk, egészségesebben élünk, jobban neveljük a gyereket, stb. Legyünk önmagunk, mert ez mindennél többet ér. Tudom, hogy közhely, de tényleg engedjük el azokat az embereket, akik siránkozásaikkal, versengzéseikkel csak hátrahúznak. Gondolkodjunk el a régi öregek megfigyelésén, mely szerint minél komolyabban vesszük az életet, annál nehezebb lesz.
Ezekkel a gondolatokkal kívánok verőfényes tavaszt, szeretteinkkel együtt töltött sok-sok értékes időt, nevetést és lelki, szellemi szabadságot, mert én hiszem, hogy az szabad igazán, akit nem köt gúzsba a másoknak való megfelelés kényszere.

Fagyal Hajnalka

Ízelítő

Idén jelent meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2017-ben jelent meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha


Konyhatündér arhívum » »