Corvin Erdélyi Konyha - Fitt & egészséges
II. évf. 2020. - 1. (5.) szám - tavasz

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 66
Megrendelheti webboltunkban!
 
Rajtunk múlik

"Hétfőn hétfő, kedden kedd" - tartja a mondás. Avagy minden napnak megvan a magáé, és sorolhatnánk azokat a bölcsességeket, amelyek mind arról szólnak, hogy éljünk a mában, ha jót akarunk magunknak. Nem új keletű a tanács, már a Biblia is írja: "Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt minden akaratnak".
Érthetjük ezt kiváltképp arra, hogy ne rágódjunk a múlton, és ne aggodalmaskodjunk a jövő felől, elég az aznap ügyes-bajos dolgaival elbánni, éppen elég az, ha jól akarjuk csinálni. Éppen elég mindent beleadni abba, ami éppen aktuális, legyen az munka vagy szórakozás, öröm vagy épp bánat. A lényeg a jelenlét, a tudatos beleállás abba, amit épp művelünk, a tudatos átélése mindannak, ami épp adódik.
S mert nem vagyunk egyformák, sőt, éppenséggel mind mások vagyunk (erre is van bölcs mondás, miszerint még az ujjunk se mind egyforma), azt is látnunk kell, hogy ha mindennek rendelt ideje van, és az egyetlen állandó dolog ebben a világban csak a változás, s ahányan annyifélék vagyunk, semmi, igazán semmi nincs az ég alatt olyan, ami mindig, mindenkinek, mindenkor egészségére szolgál. Semmi nincs, ami abszolút módon és minden körülmények közt egészséges, amit nem lehet következmények nélkül vészesen megvonni, vagy gondatlanul túladagolni, bolondul elkapkodni, vagy visszavonhatatlanul el halogatni, erőltetni, vagy butaságból nem tudomásul venni.
Arra (is) kell a tudatosság, hogy mindenki maga jöjjön rá, mi az, ami a számára jó, hasznos, egészséges vagy akár gyógyító. Igaz ez az ételtől, gyógyszerektől elkezdve az emberi kapcsolatokig mindenre.
Persze nem arról van szó, hogy a kisbabáktól kezdve a nagymamákig most mindenki maga szaladgáljon hascsikarás vagy fogfájás elleni gyógyszerek után, és semmit ne fogadjunk el, ami a nagy számok törvénye vagy a józan ész alapján bevált, de tudni kell eldönteni, mi az, ami a töméntelen választható megoldás közül a mi problémánkra, nekünk, személy szerint nekünk jó. Mert könnyen meglehet, hogy a drága tabletta, ami a szomszéd Pista bácsi fülzúgását elmulasztja, nekünk hasztalan, a teniszezéstől, amitől a kollégánk kivirul, nekünk térdfájásunk lesz, viszont ha sokgenerációs megrögzött húsevő családunkban mi leszünk az első és egyetlen vegetáriánusok, az nekünk kifejezetten jót tesz. Merjük felvállalni azt, amik vagyunk, a döntéseinket, a kedvteléseinket, mi az, amiben hiszünk, amit szeretünk, és mi az, amit választunk magunknak.
Hétfőn hétfő, kedden kedd, és mi, mi magunk. Tegyünk róla, hogy mindennap tudatában legyünk, a mi életünket csak mi élhetjük, itt és most, és ha jót akarunk magunknak, akkor a magunk módján, mert a napok így is, úgy is tova peregnek, éjre éj és napra nap, ahogy lord Tennyson írja valahol.

Szőke Edit

Ízelítõ