Corvin ARANY rejtvénykönyv    2017. január

Arany rejtvénykönyv

Oldalszám: 420     Ára: 30,00 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!

A rejtvényfejtő megbecsülése

Rejtvényt fejteni az emberek minden korban szerettek. Csillapíthatatlan rejtvényfejtő szenvedélyük mostanra sem hagyott alább. Az idők folyamán változott az ember, változtak a rejtvények is, mert jól tudjuk a kihívások serkentik, fejlesztik az agyat, s ezen a téren a rejtvények is kifejtették a maguk pozitív hatását. Azonban a szórakozás, a kikapcsolódás, az új iránti vágy sokat segített abban, hogy a fejtörők is együtt fejlődjenek az emberiséggel.
Tapasztalatból mindannyian tudjuk, hogy nincs életünknek olyan pillanata, melyben ne volna jelen a fejtörő. Feladványok elé állít bennünket az élet, melyeket ha nem oldunk meg nem mehetünk tovább. Akárcsak a mitológiai Szfinx elé tévedt vándor.
Na, de ezek az élet prózai talányai, ma már a Szfinx sem fal fel, ha tévesen válaszolunk kérdéseire. Mostanság másfajta kihívásokra van szükségünk. Többek között olyanokra, melyekből jelen kötetünkben több, mint ötszázat talál. Sokan keresték már a választ a kérdésre, hogy ha az élet maga talány, akkor miért van szükség a szerkesztett rejtvényekre is? Legközelebb talán azok járnak az igazsághoz, akik azt állítják, hogy amíg az élet feladványait komolyan kell venni, addig a szerkesztett rejtvények a szórakozást szolgálják. Míg az előbbi kifárasztja az agyat, addig az utóbbi pihenteti. S, ha a kettő közt óriási különbség is van, egy hasonlóság mégis felfedezhető. Az élet problémáinak megoldása és egy rejtvény megfejtése is örömmel tölt el, s erre az örömre mindannyiunknak szüksége van.
Bármennyire veszi igénybe szürke agysejtjeinket a rejtvényfejtés, önmagában mégsem munka, sokkal inkább sport. S mert, hogy sokan próbálták már megfogalmazni mi a rejtvény, mi nem is vállalkozunk rá. Álljon inkább itt néhány vélemény a sok közül. Arisztotelész az ókorban így vallott: „Szavak bűvköre, amely érthetővé teszi az érthetetlent!" Heinrich von Ofterdingen a középkorban ezt mondta: „Elménket csiszoló köszörű!" A huszadik század közepén Roland Gööck, német rejtvénytörténész ezt nyilatkozta: „A szellemi viszketőpor egy fajtája, amely izgatja az agysejteket, és a korral rájuk rakódó mészrétegek alól régen elapadtnak hitt tudáspatakocskákat hoz felszínre!"
De talán a legrövidebben, és egyben a legtömörebben a lényeget a magyar rejtvénykirály Crátzer József foglalta össze: „A rejtvény az elme sportja." Tény, hogy a rejtvény ősidők óta létezik, egykorú az emberrel, és bizonyára mindaddig lesz is míg ember az ember. Kérdés csak az, hogy milyen lesz?
Egyelőre itt tartunk, ahol jelen kötetünk is megpróbál egy korántsem teljes keresztmetszetet bemutatni, hisz ez még egy ekkora terjedelemben sem lehetséges. Azt azonban megígérjük, hogy mindaddig, amíg rajtunk múlik, minden tudásunkkal, tehetségünkkel, és kreativitásunkkal azon leszünk, hogy a rejtvényfejtőt szolgáljuk.

Csatlós János

Ízelítő


Arany rejtvénykönyv

Arany rejtvénykönyv

Arany rejtvénykönyv

Arany rejtvénykönyv

Arany rejtvénykönyv

Arany rejtvénykönyv